Millet Kütüphanesi Ali Emîrî Kitaplığı manzum 568 numaralı şiir mecmuası (inceleme-metin) - Kılıç, Muzaffer (My University, 2015)
Bu çalışmada İstanbul Fatih Millet Kütüphanesi’nde bulunan Ali Emîrî Manzum 568 numarada kayıtlı şiir mecmuasının transkripsiyonlu metni sunulup üzerinde incelemelerde bulunulmuştur. Mecmuanın tanımı ile birlikte mecmuaların edebiyat tarihindeki yeri ve önemi hakkında bilgi verildikten sonra 52 varaklık araştırma konusu olan mecmua ile ilgili bilgiler sunulmuştur. Gazellerin çoğunlukta olduğu ve 176 şiir içeren bu mecmuada, kıta, kaside ve tesdis nazım şekilleri de bulunmaktadır. Üç bölümden olusan çalışmanın ilk bölümünde Klasik Türk Edebiyatında mecmua ile ilgili verilmiş, ikinci bölümde çalışma konusu olan mecmuanın şekil ve muhtevasına dair incelemelerde bulunulmuştur. Üçüncü bölümde ise mecmuanın divanlarla karşılaştırmalı metni yer almaktadır.

In this study, the text of the poetry mecmua (compilation) registered in the number 568 in Ali Emiri Manzum in Istanbul Fatih Millet Library is submitted and assessments have been made based on this mecmua. Along with the definition of mecmua, first the information about their places and importances in literary history, then the information about the mecmua that is the subject of this study which consists of 52 sheets are given. In this mecmua there are 176 poems that are mostly gazels, but there are also kıta, kaside and tesdis poetic forms. This study consists of there chapters. In the first chapter, brief information about mecmuas in classical Turkish literature is given and in the second chapter, analysis of content and the form of the mecmua which is the subject of the study can be found. In the third chapter mecmua's text critiqued with the divans can be found.
Keywords: Türk şiiri