Grup rehberliği yoluyla empatik beceri geliştirmede edebi eserlerin kullanımı - Yaydırgan, İrem (My University, 2008)
Bu çalışmanın amacı, 15-17 yaşları arasındaki kız ve erkek öğrencilerin empatik beceri gelişimine Türk edebiyatı eserlerinden hikayelerin incelenmesinin etkisinin araştırılmasıdır. Bu amaçla, bir deney ve bir kontrol grubundan oluşan iki farklı etkileşim grubu çalışması geliştirilmiştir. Deneysel tarama modeline dayanan bu araştırmaya Kadıköy Mehmed Bayazıd Lisesi’nde 2006-2007 eğitim-öğretim yılında eğitim gören 26 (15 kız, 11 erkek) 10. sınıf öğrencisi katılmıştır. Denekler iki farklı gruba ayrılmış, her iki grup için araştırmacı tarafından hazırlanmış olan 10’ar oturumluk iki farklı yaratıcı grup çalışması planlanmış ve uygulanmıştır. Kontrol grubunda üyelerin, verilen duygu ifadesiyle ilgili yaşantılarını grupla paylaşmaları ve geribildirim yoluyla empati kurmaları sağlanmıştır. Deney grubunda ise aynı duyguyla ilgili belirlenmiş olan Türk edebiyatı eserlerinden pasajlar okunmuş, üyelerin grupta eserin kahramanının yerine kendilerini koymaları istenerek oturumların sonunda üyelerden, uygulayıcı tarafından geliştirilmiş olan değerlendirme ölçeğini yanıtlamaları istenmiştir. Her iki grup çalışmasına başlamadan önce ve grup çalışmalarının tamamlanmasını takip eden hafta olmak üzere iki kez üyelere, Empati Becerileri Ölçeği (EBÖ-B Formu) ve araştırmacı tarafından araştırmanın amacına uygun olarak hazırlanan kişisel bilgi formu uygulanmıştır. Araştırmada öntest-sontest kontrol gruplu desen kullanılmıştır. Verilerin analizinde, Mann Whitney-U Testi, Kruskal Wallis-H Testi ve Wilcoxon Eşleştirilmiş Çiftler İşaretlenmiş Sıra Sayıları Testi’nden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, deney ve kontrol gruplarına verilen iki farklı eğitim grup üyelerinin empati gelişim düzeylerinde bir farklılık yaratmamıştır. Araştırmanın bağımsız değişkenlerinden yaş ve cinsiyet, empatik beceri gelişiminde bir rol oynamamaktadır. Empati, empatik beceri, edebi eser.

The purpose of this study is to research the influence of analysing stories of Turkish Literature on the empatic skills development process of male and female students aged between 15 and 17.For this purpose,a study of two different encounter groups-a treatment and a control group- was built up. 26 10th-grade-students consisting of 15 girls and 11 boys attending to Kadıköy Mehmed Bayazıd High School during the 2006-2007 Educational Year took part in this split-plot design study. The subjects were divided into two groups and two different creative group studies of ten sessions each for per group were arranged and executed by the researcher himself. The subjects in the control group were made to share their own private experiences related to the given emotional statement with the group and then empathize on track of the feedbacks. Meanwhile in the treatment group; determined passages from works of Turkish Literature related to the same emotion were read while the members of the group were made to put themselves in the shoes of the protagonist and then at the end of every session the subjects were made to answer the evaluation scale developed by the researcher.The Emphaty Skills Scale and a personal data form which had been prepared by the researcher compatible with the purpose of the study were applied to the group members two times- one in the week before introducing the study and one in the week following the completion of the study.The research is pretest- posttest with controlled group,split-plot design.In the analysis of data, Mann Whitney U Test, H-test of Kruskal Wallis and Non-Parametric Wilcoxon Test were exploited. According to the findings got as a result of this research, the two different educations given to the treatment and control groups didn’t make any kind of difference in the Empatic Development Levels of the group members. Age and sex, the independent variables of the research, don’t have an active part in empatic skills development. KEY WORDS: Empathy,empatic skills,literary work
Keywords: Empati; Grup Rehberliği; Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık