Yeni toplumsal hareketler: bir literatür taraması - Topal Demiroğlu, Elif (Siyasal Bilimler Dergisi, 2014)
1960’larla birlikte siyasal ve toplumsal alanda yaşanan dönüşüme koşut olarak geçmişte hâkim olan hiyerarşik ve merkezi örgütlenmeleri temel alan toplumsal hareketler yerlerini daha esnek, merkezi olmayan ve heterojen yapılara bırakmıştır. Geçmişle bağlarını tamamen koparmamış olsalar da katılımcılar, örgütlenme yapıları, amaçları, değerleri, duyguları, araçları ve kullandıkları yöntemlerde farklılıklar ortaya çıkmıştır. Bu dönüşüm ile birlikte toplumsal hareketler yaklaşımlarında yeni açıklamalar ortaya çıkmıştır. Bu çalışma yeni toplumsal hareketlerin açıklamalarının siyasal alan tanımı, hareketlerdeki aktörler ve hareketlerin örgütlenme yapıları çerçevesinde yeni toplumsal hareketlerin literatür taramasını yapmayı amaçlamaktadır.
Keywords: Toplumsal hareketler, yeni toplumsal hareketler, literatür taraması