Uzaktan eğitim sürecinde tarih öğretmen adaylarının öğretmen yeterliklerinin incelenmesi - Atakişi, İlkem (My University, 2022)
Eğitim hayat boyu devam eden bir süreçtir. Bunun önemli unsurlarından birisi de formal bir saha olan okuldur. Bireye hayatını devam ettirme kabiliyetini kazandırmayı amaçlayan okul diğer taraftan da onun toplum içindeki yerini ve rollerini belirleme çabasındadır. Bu yüzden okulun devamlılığı, otorite için elzemdir. Covid-19 salgını tüm dünyada etkisini sürdürürken şüphesiz eğitim sistemi de etkilenmiştir. Merkezi sınavlar ertelenmiş, ilkokul ve ortaöğretim kurumları ile yükseköğretim kurumları yüz yüze eğitime ara vermiştir. Deneyim pratiği olmayan ve alışılmışın dışında yöntemlerle uzaktan eğitim sürecine geçiş yapılmıştır. Modern eğitimin simgesi olan okul, fiziksel ortamının dışında dijital mecrada devamlılığını sağlamaya çalışmaktadır. Fakat bu durumun eğitim alan bireyler için yüz yüze eğitime oranla ne denli etkili olacağına dair bir bilinmezlik söz konusudur. Bu araştırma da uzaktan eğitim sürecinde tarih öğretmen adaylarının alana dair yeterliklerinin seviyesini belirlemeye çalışarak bu etkilerin tespitine katkı sunmayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda, bu araştırma, “Uzaktan Eğitim Sürecinde Tarih Öğretmen Adaylarının Öğretmen Yeterliklerinin İncelenmesi” isimli tez ile uzaktan eğitim sürecinin tarih öğretmen adayları üzerindeki etkisini ortaya çıkarması hedeflenmektedir. Böylece verilen eğitimin öğretmen yeterliğini ortaya koyması üzerinde durulmuş olacaktır. Yüz yüze eğitim ile uzaktan eğitim sürecinin tarih öğretmen adayları üzerindeki etkisi ve karşılaştırması yapılacak olup tarih öğretmeni yetiştirme meselesindeki eksikliklerin öğretmen adaylarının deneyimleriyle daha net bir biçimde ortaya çıkarılması hedeflenmiştir. Araştırmada bütüncül ve derinlemesine bir bakış açısı sunması ve güncel bir olayı ele alması sebebiyle nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması belirlenmiştir. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Tarih Eğitimi son sınıf öğrencileri araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak öğretmen adaylarıyla yapılan bireysel görüşme yöntemi belirlenmiştir. Bunun yanında öğretmen adaylarının alan eğitimi derslerinde hazırlamış olduğu ödev, rapor ve çalışmalar da doküman analizi yöntemiyle incelenecektir. Bu araştırma, uzaktan eğitim sürecinin tarih öğretmen adayları üzerindeki etkisi ortaya koymaya çalışarak bu hususta tarih öğretmeni yetiştirme meselesine ve tarih öğretmeni özel alan yeterliklerine dair katkı sağlayacaktır.

Education is a lifelong process. One of the important elements of this is the school, which is a formal field. The school, which aims to give the individual the ability to continue his life, also tries to determine his place and roles in society. Therefore, school attendance is essential for authority. While the Covid-19 outbreak continues to affect the world, undoubtedly, the education system has also been affected. Central exams have been postponed, primary and secondary education institutions and higher education institutions have suspended face-to-face education. Transition to the distance education process was made with non-experience and unusual methods. The school, which is the symbol of modern education, tries to ensure its continuity in digital media outside of its physical environment. However, there is uncertainty about how effective this situation will be for individuals who receive training compared to face-to-face training. This research aims to determine the level of proficiency of history teacher candidates in the distance education process and contribute to the determination of these effects. In this context, this study aims to reveal the effect of the distance education process on pre-service history teachers with the thesis titled Examination of Teacher Competencies of Pre-service History Teachers in Distance Education Process. Thus, it will be emphasized that the education provided reveals the teacher's competence. The effect and comparison of face-to-face education and distance education process on pre-service history teachers will be made, and it is aimed to reveal the deficiencies in training history teachers more clearly with the experiences of teacher candidates. The case study, one of the qualitative research methods, was determined as it presents a holistic and in-depth perspective and handles a current event. Final year students of Marmara University Atatürk Faculty of Education, Department of Social Sciences and Turkish Education, Department of History Education constitute the sample of the study. Interviews with teacher candidates method was determined as data collection tools. Also, the homeworks and reports prepared by the teacher candidates in the special educational courses will be analyzed with the method of document analysis. This research will try to reveal the effect of the distance education process on pre-service history teachers and contribute to the issue of training history teachers and the competencies of history teachers in the special field.
Examination of teacher competencies of pre-service history teachers in the distance education process
Keywords: Covid-19; Covid-19 Distance Education; Distance education; History; History Education; öğretmen yeterlikleri; Öğretmenler; Tarih; tarih eğitimi; tarih öğretmenliği; Teacher Competencies; Teachers; Uzaktan eğitim