İş ilişkisinde kişisel sağlık verilerinin işlenmesi - Koç, Fatma (My University, 2022)
Kişisel verilerin giderek artan oranda işlemeye konu olması, ulusal ve uluslararası boyutta kişisel verilerin korunması konusuna ilgiyi arttırmış, bu verilerin hukuka uygun olarak işlenmesini devletlerin önceliği haline getirmiştir. Kişisel veri kavramının geniş kapsamı dikkate alınarak çalışmamız kişisel sağlık verileri ile sınırlandırılmıştır. Bu verilerin incelenmesinde; son yıllarda tüm dünyanın gündemine oturan Covid-19 Pandemisinin etkisi kuşkusuzdur. Zira; pandemiyle beraber kişisel sağlık verileri daha sık işlenmeye başlamış, insanların bu husustaki hassasiyeti de artmıştır. Dolayısıyla; kişisel sağlık verilerinin neler olduğu, hangi koşullarda işlenebileceği ve bu verilerin korunmasına yönelik yaptırımlar konusunda insanların bilinçlenmesi oldukça önemli hale gelmiştir. Çalışmamız; kişisel veri ihlallerinin en çok meydana geldiği alanlardan biri olan “iş ilişkisi” içerisinde kişisel sağlık verilerinin işlenmesi ile sınırlandırılmıştır. Kişisel sağlık verilerinin hassas yapısı ve iş ilişkisinin tarafları arasındaki güç dengesizliği göz önünde bulundurulduğunda; hukuka uygun veri işlemenin çok daha fazla önem arz ettiği görülmektedir. Çalışmamızda iş ilişkisi kavramının tercih edilmesinin sebebi; iş sözleşmesi kurulmadan evvel, iş sözleşmesinin devamında ve iş sözleşmesi sona erdikten sonra dahi kişisel sağlık verilerinin işlenmesi söz konusu olduğundan, yalnızca işçilerin değil adayların da kişisel sağlık verilerinin işlenmesine ilişkin esasların kapsamlı şekilde ele alınmasının amaçlanmasıdır. Çalışma konumuz; temelde Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, Türk Borçlar Kanunu, Kişisel Sağlık Verileri Hakkında Yönetmelik ve İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku mevzuatı kapsamında, ilgili yerlerde 95/ 46/ EC sayılı Direktif, 2016/ 679 sayılı Tüzük ve diğer ilgili uluslararası düzenlemeler ile karşılaştırılmak suretiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Kişisel Verileri Koruma Kurulu kararları ışığında ele alınmıştır.

The fact that personal data is gradually subject to processing has raised the interest in the protection of personal data on both national and international scales, making it a priority for states to process these data in compliance with the law. Considering brode in scope of concept of personal data, our work is limited to personal health data. In the examination of these data; effect of Covid-19 Pandemic, which has remained on the agenda of whole world in recent years, is undoubted. For, personal health data start to be processed more frequent with pandemic, which causes to increase people's sensibility to this issue. Accordingly, it has become very significant people's awareness in the matter of what personal health data is, under which conditions data can be processed and sanctions towards the protection of these data. Our work; it is limited to the processing of personal health data within the ''employment relation'', which is one of the filede where personal data violations occur most frequently. Considering delicate nature of personal health data and imbalance of power between sides of employment relation; it is seen that justifiable processing data is much more important. The reason why concept of employment relation is preferred in our work is aimed to extensively address the principles regarding the processing of personal health data not only of the workers but also of the candidates since processing of personal health data is in question before establishment of the employment contract, during the continuation of the employment contract and even after the termination of the employment contract. Our working subject; fundamentally within the scope of legislation of Personal Data Protection Law, Turkish Code of Obligations, Regulation on Personal Health Data and Labor and Social Security Law, has been addressed in the light of the decisions of the European Court of Human Rights and the Personal Data Protection Board, by comparing with Directive 95/ 46/ EC, Regulation No. 2016/ 679 and other relevant international regulations if requiered.
Keywords: Civil law; Hassas Veri; İşçinin Kişilik Hakkı; İşçinin Kişisel Sağlık; Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi; Kişisel Sağlık Verisi; Kişisel Veri; Kişisel Verilerin İşlenmesi; Medeni hukuk; Özel Nitelikli Kişisel Veri; Personal Data; Personal Health Data; Personal Health Data of the Employee; Personal Right of the Employee; Processing of Personal Data; Processing of Personal Health Data; Sensitive Data; Special Categories of Personal Data; Verisi