Marmara ilköğretime hazır oluş ölçeğinin geliştirilmesi ve standardizasyonu - Unutkan, Özgül Polat (My University, 2003)
Bu çalışma, okul öncesinden ilköğretime geçen, 5-6 yaş (60-78 ay) çocukların hazır oluş düzeylerini değerlendirmek amacıyla oluşturulan Marmara İlköğretime Hazır Oluş Ölçeği Gelişim ve Uygulama formlarının, geçerlilik, güvenirlik ve norm çalışması sonuçlarını içermektedir. Gelişim formu öğretmen ve ebeveylerin çocuk hakkındaki gözlemlerine dayalı olarak her bir gelişim alanı ile ilgili verilerin elde edilmesine yöneliktir. Uygulama formu ise çocukla bire bir çalışılarak temel akademik beceriler açısından veri elde edilmesini sağlamaktadır. Güvenirlik çalışması için gelişim ve uygulama formlarının devamlılık katsayıları (gelişim formu: 0,997-uygulama formu: 0,931) ve iç tutarlılık katsayıları (Cronbach alfa gelişim formu: 0,982-uygulama formu: 0,930) hesaplanmıştır. Ayrıca gelişim formunun Ankara Gelişim Envanterinin ilgili maddeleri ve Raven Progresiv Matrix Zeka Testi ile arasında p<0,01 düzeyinde anlamlı bir korelasyon olduğu görülmüştür. Madde analiz işlemleri sonucunda anlamlılık göstermeyen maddeler test toplamından çıkartılmış ve faktör analizi yapılmıştır. Gelişim formu için yapılan faktör analizi sonucunda faktör yükü anlamlı olmayan 47 madde form genelinden çıkartılmış; başlangıçta 7 alt boyut şeklinde düşünülen maddelerin Zihinsel Gelişim ve Dil Gelişimi, Sosyo-Duygusal Gelişim, Fiziksel Gelişim, Özbakım Becerileri olmak üzere 4 alt ölçek oluşturacak şekilde gruplandıkları görülmüştür. Uygulama formu için yapılan faktör analizi işlemleri sonucunda içerik bazında anlamlı 5 alt ölçek (Matematik çalışmaları; Fen Çalışmaları; Ses Çalışmaları; Çizgi çalışmaları; Labirent çalışmaları) elde edilmiştir. Faktör analizi sonrasında yeniden düzenlenen formlar için madde analizi işlemleri tekrarlanmış; gelişim ve uygulama formlarına son hali verilmiştir. Alanda çalışan öğretmenler ve konu ile ilgili akademisyenlerden alınan görüşler yanında yapılan madde analizi işlemleri ile formların kapsam geçerliliği istatistiksel açıdan belirlenmiş; faktör analizi sonuçları ile yapı geçerlilikleri ise kanıtlanmıştır. Gelişim ve Uygulama Formlarının uygulandığı 1002 çocuktan elde verilerle norm değerleri hesaplanmış ve tablolanmıştır. Ayrıca tüm alt ölçekler ve form toplamları için z puan, T puan ve persantil değerleri hesaplanarak tablolanmıştır. This study includes validity, reliability and norm study results of Marmara Primary Education Readiness Scale Development and Application forms that are formed to evaluate readiness level of children aged 5-6 (60-78 months) who are in a transitory stage from pre-school to primary education. Development form targets obtaining data from each developmental area depending on observations of teachers and parents on the child. Application form aims to achieve data concerning basic academic skills by studying with the child. Continuity coefficient (development form: 0,997 - application form: 0,931) and self-consistency coefficient (Cronbach alfa development form: 0,982 - application form: 0,930) of development and application forms are calculated for reliability study. Besides, a meaningful correlation on p<0,01 level is seen between relevant articles of the development form Ankara Development Inventory and Raven Progressive Matrix Intelligence Test. Those articles that do not display meaningfulness as a result of article analysis operations are extracted from test sum and factor analysis is performed. 47 articles whose factor loads do not display meaning as a result of factor analysis for development form are extracted from the form general; the articles that were initially considered as 7 sub-dimensions are found to be grouped as Mental Development and Language Development, Socio-Emotional Development, Physical Development, Self Help Skills, forming 4 sub-dimensions. As a result of factor analysis operations that are done for application form, 5 meaningful sub-dimensions (Mathematics studies, Science studies, Sound studies, Drawing studies, Labyrinth studies) are obtained. Article analysis operations are repeated for the forms that are reordered after factor analysis; development and application forms are given their final state. In addition to the opinions taken from teachers who work on the field and concerned academics, article analysis operations and coverage validity of the forms are statistically determined, factor analysis results and structure validity are proven. Norm values are calculated and tabled with data obtained from 1002 children on whom Development and Application Forms are applied. Additionally, z point value and t point value are calculated and tabled for all sub-scales and form totals.
Keywords: Eğitim; İlk öğretim; Okul Öncesi Eğitim