Fonksiyonel dispepsi hastalarında depresyon, anksiyete, aleksitimi, bağlanma, sosyal destek ve somatizasyonun değerlendirilmesi - Kani, Haluk Tarık (My University, 2014)
AMAÇ: Fonksiyonel dispepsi (FD) toplumda sık karşılaşılan bir hastalıktır, etiyolojisi iyi bilinmemekle birlikte çeşitli psikiyatrik bozukluklarla bir arada bulunabilir. Ülkemizde dispepsi ile ilgili çalışmalar genellikle H pylori infeksiyonu, çölyak hastalığı gibi organik hastalıklarla dispepi ilişkisini araştırmıştır. Dispepsi hastalarını psikolojik bakımdan değerlendiren tek çalışma vardır. Bu çalışmanın amacı fonksiyonel dispepsi hastalarının somatizasyon, depresyon, anksiyete, bağlanma ve aleksitimi düzeylerinin sağlıklı kontroller ve organik dispepsi (OD) hastaları ile karşılaştırarak araştırmaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya gastroenteroloji polikliniğine başvuran 30 FD, 29 OD ve 27 kontrol hastası alındı. Tüm hastalar ve sağlıklı kontrollere Beck Depresyon Envanteri (BDE), Toronto Aleksitimi Skalası (TAS), Erişkin Bağlanma Ölçeği (EBÖ), Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri (DSKE), Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ) ve Belirti Tarama Listesi’nin (SCL-90) 1, 4, 12, 27, 40, 42, 48, 49, 52, 53, 56, 58 no’lu soruları uygulandı. Bir psikiyatr bütün katılımcılarla yüzyüze görüşerek somatizasyonu değerlendirdi. Hasta ve kontrol gruplarına ait sürekli veriler çok varyanslı analiz (ANOVA) yöntemi ile, kategorik veriler ise ki kare testi ile karşılaştırıldı. 0,05 den küçük p değerleri anlamlı kabul edildi.. SONUÇ : Kontrol grubu OD grubundan daha gençti. OD grubunda diğer gruplara göre daha kadın/ erkek oranı daha düşüktü. Depresyon skoru FD grubunda kontrol grubuna göre daha yüksekti. FD grubunun kontrol grubuna göre daha güvenli bağlandığı saptandı. Yapılan psikiyatrik görüşmede FD grubunda daha yüksek oranda somatizasyon görüldü. Anksiyete, aleksitimi, sosyal destek açısından ise gruplar arasında bir fark izlenmedi. TARTIŞMA: FD grubunda depresyon ve somatizasyon daha sıktı. Verimiz hastaların tedavisinde çok disliplinli bir yaklaşımın daha başarılı olacağına işaret eder. VII

AIM: Functional dyspepsia is a common disease. Its etiology is not well known and it can exist together with several psychiatric disorders. In our country dyspepsia researches usually investigate the associations between organic diseases (Coeliac disease, H. Pylori infection, etc.) and dyspepsia. There is only one study that investigates the link between dyspepsia patients and psychiatric disorders. In this study our aim is investigate the somatization, depression, anxiety, attachment and alexhytimia levels between functional dyspepsia, organic dyspepsia and healthy controls. MATERIAL AND METHODS: Thirty functional dyspepsia, 29 organic dyspepsia patients who were admitted to our gastroenterology otupatient clinic and 27 helathy controls enrolled to our study. Beck Depression Inventory, Toronto Alexhytimia Scale, Adult Attachment Scale, State-Trait Anxiety Inventory, Multidimensional Scale of Perceived Social Support and questions numbered 1, 4, 12, 27, 40, 42, 48, 49, 52, 53, 56, 58 of Symptom Check List-90 performed to all patients and healthy controls. All participants examined by a psychiatrist for somatization. Contunious datas processed with analysis of variance and categoric datas were processed with chi aquare analysis. p values below 0.05 accepted as significant. RESULTS: Healthy controls were younger than organic dyspepsia group and women/ men rate was lower in organic dyspepsia than other two groups. Depression score was higher in functional dyspepsi group than healthy controls and functional dyspepsia group attached more secure than healthy control group. Somatization rate was seen higher in functional dyspepsia group with psychiatric examination. There were no significant difference seen in anxiety, alexhytimia and social support between three groups. VIII DISCUSSION: Depressiona and somatization were more common in functional dyspepsia group. Our study showed that multidisciplinal approach need to be preferred in the treatment of functional dyspepsia patients.
Keywords: Tıp