Hatemi dönemi İran dış politikasında karar alma süreci (1997-2005) - Dereli, Hilal (My University, 2010)
Anahtar Sözcükler: İran, İran Dış Politikası, Hatemi, Karar Alma Süreci ÖZET Bu tez özellikle dış politikada Karar Alma Süreçlerini incelemektedir. Bu incelemeyi yaparken de dış politikada ortaya konan belli karar alma modellerinden yararlanılmıştır. Dış politikada karar alma süreci incelenirken örnek dönem olarak İran’da Hatemi dönemi seçilmiştir. Çalışmada Hatemi dönemi İran Dış Politikası, İran Dış Politikasında karar alma süreçleri ele alınmıştır. Üç bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümünde dış politikada karar alma süreci, karar alma modelleri incelenmiştir. İkinci bölümde 1979 İran İslam Devrimi sonrası İran’da oluşturulan siyasi düzen ve anayasal kurumlar son olarak da İran Dış Politikasında karar alma süreci incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise Hatemi dönemi dış politikasında karar alma süreçleri örnek olaylar yardımıyla incelenmiştir. Çalışmam sırasında verdikleri destek ve gösterdikleri anlayış için aileme, yüksek lisans arkadaşlarıma, iş arkadaşlarıma teşekkürü bir borç bilirim. Bu çalışmanın ortaya çıkmasında en büyük pay sahibi kuşkusuz danışmanım Doç. Dr. Ayşegül Sever. Kendisine tüm emekleri için çok teşekkür ederim.

This thesis analyzes the decision making processes in foreign policy. Some decision making models in foreign policy scrutinized in this study. Hatemi’s period in Iran is selected as the case study in analyzing decision making process in foreign policy. This work examines Iran’s Foreign Policy during the Hatemi’s period and decision making processes in Iran’s Foreign Policy. This thesis consists of three chapters. In the first chapter decision making process and models are explained. In the second chapter construction of political system and constitutional institutions after the Iranian Revolution and then decision making process in the Iran’s Foreign Policy are discussed. In the last part of this study decision making processes are scrutinized through sample cases during the Hatemi’s period in Iran’s foreign policy. KEY WORDS: Iran, Iran Foreign Policy, Khatami, Decision Making Process
Keywords: Dış İlişkiler; İran; Karar Alma; Ortadoğu; Siyaset ve Yönetim; Türkiye