Unilateral, bimodal ve bilateral koklear implant kullanıcılarında konuşma, uzaysal algı ve işitme kalitesinin değerlendirilmesi - Erdem, Büşra Koçak (My University, 2018)
Unilateral, Bimodal ve Bilateral Koklear İmplant Kullanıcılarında Konuşma, Uzaysal Algı ve İşitme Kalitesinin Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmada, unilateral, bimodal ve bilateral koklear implant kullanıcılarının günlük hayatta farklı mekânlarda maruz kaldığı konuşma ve çevresel sesleri işitme, ayırt etme, yönünü ve konumunu bulma gibi becerilerinin kalitesini belirlemek amaçlanmaktadır. Böylece gruplar arasında karşılaştırma yapılmış, koklear implant kullanan hastaya klinisyenler tarafından uygulanan iyileştirme stratejilerinden elde edilen faydayı öznel olarak değerlendirmek mümkün olmuştur. Gereç-Yöntem: Çalışmaya 11-64 yaş aralığında, 30 unilateral, 30 bimodal ve 14 bilateral olmak üzere toplam 74 koklear implant kullanıcısı katılmıştır. Katılımcılar Konuşma, Uzaysal Algı ve İşitme Kaitesi Ölçeği (KUİK) kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Bilateral koklear implant kullanan hastaların bimodal ve unilateral gruba göre; bimodal grupta bulunan hastaların da unilateral gruba göre kendi işitme becerilerini konuşma, uzaysal algı ve işitme kalitesi açısından istatiksel olarak anlamlı daha iyi bulduğu sonucuna varılmıştır. Toplam skorlar açısından her bir ikili grup arasında Konuşma Algısı Skoru, Uzaysal Algı Skoru, İşitme Kalitesi Skoru ve Genel KUİK Skoru açısından istatisiksel olarak anlamlı farklar elde edilmiştir (p<0,05). Sonuçlar: Çalışmamızdan elde edilen bulgularla unilateral olarak koklear implant kullananlara kontralateral işitme cihazı kullanımı ve/ veya koklear implant kullanmaları; bimodal koklear implant kullananlara da bilateral koklear implant kullanımı tavsiye edilmelidir. Koklear implant hastalarında subjektif testlerin objektif testlerle birlikte düzenli olarak kullanılması önerilir.

Evaluation of Speech, Spatial Perception and Hearing Quality in Unilateral, Bimodal and Bilateral Cochlear Implant Users Master Student: Büşra Koçak Erdem, Academic Supervisor: Ayça Çiprut (Phd) Department: Department of Audiuology and Speech Disorders Division of ENT Objective: In this study, it was aimed to determine the quality of the skills of unilateral, bimodal and bilateral cochlear implant users to hear, distinguish, orientate and locate the speech and environmental sounds they are exposed to in different contexts of daily life. Thus, the benefits provided to cochlear implant users through healing strategies applied by clinicians were evaluated subjectively and compared between different groups of cochlear implant users. Materials-Method: Materials and Methods: A total of 74 cochlear implant users, 30 unilateral, 30 bimodal and 14 bilateral, were included in the study between the ages of 11-64. Participants were assessed using the Speech, Spatial and Qualities of Hearing Scale (SSQ). Results: Bilateral CI users subjective ratings of their own hearing skills were found to be significantly better than those of bimodal and unilateral CI users; bimodal users' subjective ratings were also found to be significantly better than those of unilateral CI users. Statistically significant differences were found between two groups in terms of total scores of Speech Perception, Spatial Perception, Qualities of Hearing and General SSQ (p <0,05). Conclusion: Our findings show that bilateral use of cochlear implants should be recommended for those using bimodal and unilateral cochlear implants. Also subjective tests should be used regularly with objective tests for evaluation of cochlear implant patients.
Keywords: Audiology; hearing quality; işitme kalitesi cochlear implant; koklear implant; konuşma algısı; Kulak-Burun-Boğaz Bilimi; Odyoloji; Otolaryngology; spatial perception; speech perception; uzaysal algı