Öğretmenlerin iletişim becerisi eğitimi almasının öğrenciler üzerindeki etkileri - Bencuya, Cella (My University, 2003)
Eğitim, en genel anlamıyla davranış değiştirme sürecidir. Eğitimin içeriği genellikle yapılan işte etkin olabilmek için gerekli olan; bilgi, beceri ve tutumları hedef alır. Eğitim sürecinin ne derecede başarılı olduğu ve kuruma getirisi ancak eğitim faaliyetlerinin değerlendirilmesiyle ortaya çıkacaktır. Bu tez insan kaynakları uygulamaları arasından personel geliştirme eğitim programları dahilinde öğretmenlere yapılan iletişim becerileri eğitiminin etkinliğinin değerlendirilmesi üzerine odaklanmıştır. Bu amaçla, okullarda iletişim becerileri ve etkili öğretmenlik eğitimi alan ve almayan iki grup öğretmen üzerinde bir araştırma yapılmış; verilen eğitimin öğrencilerin öğrenme sonuçlarını nasıl etkilediği incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Araştırmanın teorik kısmında, eğitim ve eğitimle ilgili temel kavramlar, öğretmen eğitimleri, etkili okul ve etkili öğretmen kavramları incelenmiştir. İletişim kavramı, iletişimi oluşturan temel beceriler ve bununla ilgili öğretmenlere verilen eğitim programları ele alınmıştır. Araştırmanın uygulama kısmı iki özel okulda gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla öğretmenlere iletişim becerileri, iletişim engelleri ve bu becerilerin kullanımının öğrenciler üzerindeki etkisini anlamaya yönelik bir ölçek uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilerin değerlendirilmesiyle, öğretmenlerin iletişim becerileri ve etkili öğretmenlik eğitimi alıp almamalarının; öğrencilerin akademik başarılarını, arkadaşlık ilişkilerini ve ileride yetişkin dünyasına uyumlarını etkilediği saptanmıştır. Training or education is a process of changing behaviors. The context of the training includes the knowledge, skills and the attitudes that are needed for effectiveness. By evaluating the training activities we can understand the success achieved. This thesis focuses on the staff development training programs and uses the teachers' effectiveness training as an example. For the research two groups of teachers; one has the teachers' effectiveness training and the other doesn't have the training; are tested. What we want to assess is, if the trained teachers have any positive effects on students learning outcomes. In the theoretical part of the research the main concepts about teacher trainings, effective schooling and effective teachers are expressed. Communication, communication skills and the training program that is given to the teachers is stressed in the literature review. The scales application takes places in two private schools. The teachers fill up the communication skills, communication barriers and What will you say? forms. The data gathered from the scales evaluated by using computer assisted statistical programme. As a conclusion having the communication skills and effective teachers' training effects the students' academical achievements, friend relationships and their harmony in adult life.
Keywords: Eğitim