Dengesiz haber (bilgi) akışının gelişmekte olan ülkeler üzerine olumsuz etkileri - Enserov, Vefalı (My University, 2002)
Dengesiz haber(bilgi) akışının gelişmekte olan ülkeler üzerine etkisini konu edinmemdeki temel amaç, uluslar arası enformasyon dolaşımındaki dengesizliğin hangi sebeplerden kaynaklandığını, gelişmekte olan güçsüz ülkeler üzerinde ne gibi etki yarattığını ve bu tek yönlü- dengesiz akışın önüne nasıl geçilebileceğini inceleyerek açıklığa kavuşturmaktır. Uluslararası enformasyon akışının gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere taraf tek yönlü seyri dünya iletişim düzeninde çarpıklığa yol açmakta ve gelişmekte olan ülkelerde bağımlılık yarattığı kadar, medya emperyalizmi ve kültürel emperyalizm gibi kavramları da beraberinde getirmektedir. İletişim teknolojilerindeki gelişmelerin ekonomik açıdan güçlü yapıya sahip ülkelerde cereyan etmesi ve güçsüz ülkelerin bunu geriden izlemesi, başta ABD'nin savunduğu serbest enformasyon dolaşımının kapitalist zihniyete yaraması, medya alanında oluşturulan uluslar arası tekelleşmelerin güçlüler lehine işlemesi ve dünya genelinde haber dolaşımını yönlendiren dört büyük haber ajansının (AP, UPİ, Reuters, AFP) batılı ülkelere ait olması, CNN ve BBC gibi dev medya istasyonlarının ve ilk 20'ye giren reklam şirketlerinin uluslar arası iletişimi kendi ülkelerinin çıkarları doğrultusunda etkilemesi, dengesiz enformasyon akışının başlıca sebepleridir. Bu dengesizliğin 1970'lerde fark edilişinden bu yana başta UNESCO tarafından çeşitli çalışmalarla dengeli ve eşit enformasyon dolaşımı sağlanmak istense de, bu durum ABD ve bir takım Avrupa ülkelerinin uluslararası pazardan elde ettikleri çıkarlara ters düştüğünden ötürü çeşitli bahanelerle engellenmektedir. Her ne kadar Yeni Uluslararası Enformasyon ve İletişim Düzeni Arayışı konusunda tartışmalar sürse de, günümüz haber(bilgi) akışında dengesizlik devam etmekte ve dünyaya açılan her türlü iletişim kuruluşları dünya barışının gerçekleşmesi açısından çok yararlı olabilecekleri halde, tek yönlü iletişim faaliyetleriyle gelişmiş ülkelerle gelişmekte olan ülkeler arasında uçurum yaratmaktalar. Tüm çabalara rağmen durumun düzeleceği şimdilik zor görülmektedir.

My aim in studying the effects of the unbalanced news flows on developing countries, is getting answers for following questions: what is the sources of the international information cycle unbalansness; influences on weak countries; and how to take measures for single- directed unbalanced news flows. Single- directed flow of international information from developed countries to developing ones is distoring the world's comunication order. It aslo makes developing countries thanks to which concepts such as media imperialism and culture imperialism appear. Basic reasons of unbalanced information flow are: evolution in comunication technologies is done by economically powerful countries and weak ones follow them, free comunication cycle which is supported by USA benefits to the capitalist mentality, four big news agencies ( AP, UPI, Reuters, AFP ) belong to the western countries and this situation helps them monopolize the media sector easily, big media companies such as CNN and BBC and big advertisement agencies named big 20 are influencing international comunication to benefit to ther own countries. Although hard works are done for getting balanced and equal information cycle by the leadership of UNESCO since 1970, they could not succed because of the USA and some Europe Countries' perevention as these works is not in direction of their self-interests. Even though discussions about new international information and comunication order is continued, unbalanceness in news flows is continuing. Big comunication institutions continue to give single- directed news, even balanced information cycle can be very useful for the peace all over the world. In spite of all eforts, it seems very difficult to change the condition in news cycle.
Keywords: Gazetecilik; Gelişmekte Olan Ülkeler_Haberleşme; Haberleşme_Gelişmekte Olan Ülkeler