Modifiye camsı karbon elektrot ile bisfenol A ve bisfenol S’in eş zamanlı elektrokimyasal algılanması - Çakıcı, Maşide (My University, 2023)
Bu tez çalışmasında, çevre ve sağlık üzerindeki toksik etkileri nedeniyle elektrokimyasal aktiviteye sahip olan Bisfenol A ve Bisfeno”l S’in elektroanalitik olarak, hızlı ve kolay bir şekilde algılanması amaçlanmıştır. Çalışmanın ilk aşamasında Bisfenol A ve Bisfenol S’in daha iyi algılanmasına imkan sağlayan çok duvarlı karbon nanotüpler-trietilentetramin (MWCNT-TETA) kullanılarak modifiye camsı karbon elektrot (CKE) hazırlanmıştır. Modifiye elekrot yalın CKE ile karşılaştırıldığında elektroanalitik performansının arttığı görülmektedir. Bisfenol A ve Bisfenol S’in elektrokimyasal özellikleri döngülü voltametri ve kare dalga voltametrisi ile irdelenmiştir. Bisfenol A ve Bisfenol S’in tekli tayinleri için doğrusal çalışma aralıkları sırasıyla 1,0-40 μM ve 1,0-120 μM gözlenebilme limitleri 0,26 ve 0,72 μM, eşzamanlı tayinlerinde ise her iki analit için de doğrusal aralıkları 1,0-30 μM arasında, gözlenebilme limit değerleri 0,35 ve 0,56 μM bulunmuştur. Yöntemin tekrarlanabilirliği ve stabilitesi araştırılmıştır. Son olarak hazırlanan sensör gıda örneklerinde BPA ve BPS’in eş zamanlı tayininde kullanılmıştır. Geliştirilen yöntem ile Bisfenol A ve Bisfenol S’in eş zamanlı olarak elektrokimyasal irdelenmesi hızlı, kolay ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

In this thesis, it is aimed to detect Bisphenol A and Bisphenol S, which have electrochemical activity due to their toxic effects on the environment and health, electroanalytical, quickly and easily. In the first stage of the study, a modified glassy carbon electrode (GCE) was prepared using multi-walled carbon nanotubes-triethylenetetramine (MWCNT-TETA), which allows better detection of Bisphenol A and Bisphenol S. The electroanalytical performance of the modified electrode is improved when compared to the plain GCE. The electrochemical delebration of Bisphenol A and Bisphenol S were investigated by cyclic voltammetry (CV) and square wave voltammetry (SWV). Linear working ranges for single determinations of Bisphenol A and Bisphenol S are 1.0-40 μM and 1.0-120 μM, detection limits degree 0.26 and 0.72 μM, for simultaneous determinations linear ranges of 1.0-30 μM for both analytes, detection limits were found to be 0.35 and 0.56 μM, respectively. The reproducibility and stability of the method were investigated. Finally, the prepared sensor was used for the simultaneous determination of BPA and BPS in food samples. With the developed method, simultaneous electrochemical detection of Bisphenol A and Bisphenol S can be performed quickly, easily and reliably.
Simultaneous electrochemical sensing of bisphenol A and bisphenol S with modified glassy carbon electrode
Keywords: Bisfenol A; Bisfenol S; Bisphenol S; carbon nanotubes; Chemistry; karbon nanotüp Bisphenol A; Kimya; voltametri; voltammetry