Uluslararası ticaret teorileri ve paul r.krugman'ın katkıları - (:unkn) unknown (My University, 2011)
Uluslararası ticaret teorileri, uluslararası serbest ticaretin, belirli koşullar altında, ülkeler için önemli refah artışları sağlayacağını ortaya koymaya çalışmaktadır. Geliştirilen teoriler, ülkelerin doğal ve kazanılmış üstünlüklerindeki dinamizmine bağlı olarak değişim göstermekte ve gelişmektedir. Bu çalışmanın temel amacı, Krugman'nin uluslararası ticaret teorilerine yaptığı katkıyı, uluslararası ticaret literatürünü karşılaştırmalı olarak inceleyerek ortaya koymaktır. Krugman'ın görüşleri, geleneksel uluslararası ticaret teorilerinden farklı olarak, ülkelerin benzer teknoloji, üretim maliyeti ve benzer tercihleri olsa bile uluslararası ticaretin yapılabileceği ve serbest ticaretin ülkelere kazançlar sağlayacağı yönündedir. Krugman, tekelci rekabet piyasaları ve ürün farklılaştırmasının, uluslararası ticarete katkı yaptığını vurgulamıştır. Uluslararası serbest ticaretin firmalar ve ülkeler için pazarları genişlettiğini, genişleyen pazarların ise firmaların üretim ölçeğini artırarak maliyetlerinin düşmesine imkan verdiğini belirtmiştir. Çalışmanın temel sonucu, Krugman'ın, uluslararası ticaretin günümüzde ülkeler için kazançları devam ettireceğini açıklayarak, uluslararası ticaretin değişen yapısının anlaşılmasına önemli katkı yaptığını oriüya koymasıdır.

International trade theories try to explain that free international trade provides increasing welfare for countries under given conditions. International trade theories are transformed and developed by differentiating conditions of natural and acquired endowments of countries by time. Main aim of this study is to investigate contribution of Krugman by comparing literature on international trade theories. In addition to traditional international trade theories, Krugman states that international trade can occur and can be profitable among countries whose technology, production cost and preferences are similar. Krugman emphasizes that monopolistic competition and product differentiation can contribute international trade. Free international trade expands markets for the firms and countries, in this way, expanding markets increases production scale of firms leading to decreasing costs. Main result of study is that Krugman contributes international trade theory by developing models indicating increasing gains for countries from international trade and by explaining differentiating dynamics of international trade.
Interna t ion al trade theories and the contributions of paul r. krugman