Kronik hastalığı olan çalışanlarda iş verimliliği ile ilişkili faktörlerin incelenmesi - Pala, Ebru (My University, 2019)
ÖZETKRONİK HASTALIĞI OLAN ÇALIŞANLARDA İŞ VERİMLİLİĞİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Öğrencinin Adı: Ebru PALADanışman: Prof. Dr. Gonca MUMCUAnabilim Dalı: Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık Yönetimi Bölümü, Sağlık Yönetimi Anabilim DalıAmaç: Bu araştırmanın amacı, kronik hastalığı olan çalışanların iş verimliliğini etkileyen faktörleri incelemektir.Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışmaya, bir belediyede çalışan 143 çalışan (K/ E: 21/ 122, ort. yaş: 44,75±6,94) dahil edilmiştir. Veriler; kişisel bilgiler, İş Üretkenliğinde ve Faaliyetlerde Azalma Anketi (WPAI) ve Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçekleri (STAI) ile ilgili olarak yapılandırılmış bir anket formu ile toplanmıştır.Bulgular: Araştırma grubunun en az 1 kronik hastalığı olduğu ve hastalık sürelerinin 9,17±9,5 yıl olduğu belirlenmiştir. Acil tıbbi servis kullanan çalışanlarda işe devamsızlık, işte var olamama, toplam iş gücünde ve günlük faaliyetlerde azalmada artışın diğerlerine göre daha fazla olduğu tespit edilmiştir (p<0,05). STAI değerleri, sağlık durumunu kötü olarak değerlendirenlerde diğerlerine göre anlamlı derecede yüksektir (p<0,05).Sonuç: Kronik hastalığı olan çalışanlarda iş performansında ve günlük yaşam aktivitelerinde azalmanın yanı sıra anksiyete artışı görülmüştür.

ABSTRACTFACTORS AFFECTING THE WORK EFFICIENCY IN EMPLOYEES WITH CHRONIC DISEASEStudent’s name: Ebru PALA Supervisor: Prof. Dr. Gonca MUMCUDepartment: Faculty of Health Sciences, Department of Health ManagementAim: The aim of this study was to investigate the factors affecting the productivity of the workers with chronic diseases.Materials and Methods: In this cross-sectinal study, 143 employees (F / M: 21/ 122, mean age: 44.75 ± 6.94 years) working in a municipality were included. Data were collected by a structured questionnaire regarding personal information, Work Productivity and Activity Impairment Questionnaire (WPAI) and State and Trait Anxiety Scales (STAI). Results: It was determined that the study group had at least 1 chronic disease and the duration of the disease was 9.17 ± 9.5 years. Increases in absenteeism, presenteeism, and overall work impairement and daily activity limitation were found in employees who used emergency medical services compared to others (p <0.05). STAI scores were significantly higher in employees whose self-reported health status was poor than the others (p<0.05). Conclision: Decrease in work performance and daily life activities as well as increse in anxiety were seen in employees with chronic disease.
Keywords: absenteeism; anxiety; Chronic disease; Çalışanlar; Employees; healthcare; işe devamsızlık; işte var olamama; kaygı; Kronik hastalık; presenteeism; Productivity; sağlık hizmetleri; Verimlilik