1980 sonrası Türkiye’de din kültürü ve ahlak bilgisi ders programlarındaki değişimler - Karaağaç, Zeliha (My University, 2013)
Tarih sahnesinde eğitime dair çok zengin bir tecrübe hazinesine sahip olsak da ülkemizde eğitime dair en tartışmalı, mutlak memnuniyetin yakalanamadığı konulardan biri de din eğitimi ve öğretimidir. 1982’de zorunlu olarak örgün eğitim sisteminde yerini alan DKAB dersi öğretim programları çok kez değişmiş, ders ulusal ve uluslararası platformlarda değerlendirme ve eleştirilere tabi tutulmuştur. Araştırmamız tam da bu noktada ülkemizdeki din eğitimi ve öğretimi politikalarına etki eden etmenlerin neler olduğunu, programların değişim sebeplerini, programların 1982’den günümüze kadar geçirdiği gelişim seyrini ortaya koymayı amaçlamıştır. Bu doğrultuda program öğeleri ayrı ayrı ele alınmıştır. Programlar bizatihi incelenmiş olup, program öğelerine dair dönemsel değerlendirmeler, konuyla ilgili yapılmış alan araştırmalarının yer aldığı çalışmalar incelenerek hazırlanmıştır. Araştırmada din eğitimi politikalarına etki eden faktörler tek tek, etkileri ile değerlendirilmiş, DKAB program anlayışları, amaçları, içeriği, ders kitapları, eğitim-öğretim sürecinde kullanılan yöntem, teknikler, öğretim materyalleri, öğretmen nitelikleri, öğretmen-öğrenci-veli ilişkileri, ölçme-değerlendirme anlayışları ve kullanılan ölçme araçları, dersin genel başarısının değerlendirilmesi ve DKAB dersine ait özel meseleler 1982’den günümüze kadar geçirmiş olduğu süreç değerlendirilmiş ve programların geleceğine yönelik projeksiyon yapılmaya çalışılmıştır. Anahtar Sözcükler: din eğitimi, din eğitimi politikaları, din eğitimi pedagojileri, din kültürü ve ahlak bilgisi, program geliştirme, program değerlendirme, program amaçları, içerik, eğitim öğretim durumları, öğretmen yeterlikleri, ölçme ve değerlendirme.

Although we have a very rich treasure of experience on education in the stage of history, one of the most controversial issues and utter satisfaction that cannot be caught on education is teaching and instructing of religion. The curriculums of Religion and Ethics Course which took its place compulsorily in the formal education in 1982 have been changed so many times and this course has been put through assessment and critisizm on the ground of national and international platforms. Our research, at this point, has aimed to reveal what are the factors that affect the policies of religious education and teaching in our country, the reasons for the change of programs, and to reveal the course development of the programs from 1982 to the present day. In this context, the elements of the program have been discussed separately. Programs were analyzed per se, periodic assessments about program elements, the studies about the subject including field research have been prepared by examining. In the research, the factors that influence religious education have been assessed one by one with their effects, the program concepts of Religion and Ethics ,objectives,content, textbooks, methods, techniques,teaching materials used in the teaching-learning process,teacher qualifications,teacher-student-parent relationships, measuring the understanding of measurement and evaluation and the tools used, the evaluation of the course’s overall success, and the specific issues of Religion and Ethics have been evaluated from the perspective of the point which come to that from 1982 to the present day and the projections for the future of the programs have been tried to do. religious education, religious education policies, religious education pedagogies, religion and ethics, program development, program evaluation, program objectives, content, education and teaching status, teacher qualifications, measurement and evaluation.
Keywords: Ahlak; Din; Eğitim, İlk; Öğrenim ve Öğretim (İlk); Öğrenim ve Öğretim(ilk); Türkiye