Maliye politikası ve Azerbaycan örneği - İsmayılov, Altay (My University, 2001)
Bu çalışmada amacımız Keynesyen Teori çerçevesinde maliye politikasını incelemek ve bunun bağımsızlığını yeni kazanmış Azerbaycan Cumhuriyetinde uygulanış biçimini görmektir. Çalışmamız genel olarak 5 bölümden oluşmaktadır. İlk 4 bölümde maliye politikasını teorik bazda, 5.bölümde ise, Azerbaycan Cumhuriyetini model alarak, uygulama bazında incelemeye çalışacağız. Bundan dolayı çalışmaya öncelikle maliye politikasının gelişimi ve farklı iktisat okullarının maliye politikası yaklaşımını incelemekle başlayacağız. Bu bölümde genel olarak maliye politikasının doğuşundan gelişimine kadar geçtiği tarihsel süreç incelenecektir. Daha sonraki sayfalarda maliye politikasına Klasik, Keynesyen , Monetarist ve sonda Sosyalist yaklaşımlar genel hatlarıyla incelenecektir. Bundan sonraki bölümlerde inceleme Keynesyen çerçevede devam edecektir. 2.bölümde maliye politikasının amaçları incelenecektir. Burada politika amaçları olan ekonomik dengeyi sağlamak, ekonomik kalkınmayı gerçekleştirmek ve ekonomide gelir dağılımı ve yaşam düzeyini iyileştirmek amaçları teker teker ele alınıp incelenecektir. Bölümün sonunda politika amaçlarının zaman zaman kendi aralarında çatışabileceğinin üzerinde durulacaktır. 3.bölümde maliye politikasının araçları incelenecektir. Burada politika araçları olarak, kamu harcamaları, vergiler ve devlet borçlanması genel hatlarıyla anlatılacak, kamu harcamalarının sınıflandırılması, başlıca vergi çeşitleri ve devlet borçlanmasının nedenleri ve çeşitleri üzerinde durulacaktır. 4.bölümde maliye politikasının amaçlarıyla araçları arasındaki etkileşim incelenecektir. Daha doğrusu amaçların gerçekleştirilmesi istikametinde araçların nasıl kullanıldığı incelenecektir. Burada her bir maliye politikası amacına ulaşmada politika araçlarının her birinin ayrı ayrılıkta etkinliği üzerinde durulacaktır. 5.bölüm çalışmanın uygulama kısmıdır. Bu bölümde model ülke olarak Azerbaycan cumhuriyeti seçilmiştir. Bölüme öncelikle Azerbaycan'ın tanıtımı ve ekonominin genel makro ekonomik göstergelerinin yorumlanması ile başlanacaktır. Daha sonraki sayfalarda Azerbaycan ekonomisinde maliye politikası amaçlarının bağımsızlık sonrası durumu incelenecektir. Bölümün sonunda ise politika amaçlarının gerçekleştirilmesinde politika araçlarının hangi etkinlikte kullanıldığı incelenecektir. Çalışma sonuç ve önerilerle sona erecektir. FİSCAL POLİCY and THE EXAMPLE OF AZERBAİJAN The

of Thesis Our objective in this study is to investigate the fiscal policy in the frame of Keynesian Theory and to see the appliance of this policy in the Republic of Azerbaijan which has reached its independency policy recently. Our study comprises 5 chapters. İn the first 4 chapters, we will try to study fiscal policy in theoritical base. In the last chapter we will try to investigate the fiscal policy in practical base by taking the Republic of Azerbaijan as pattern Therefore we will start this study by investigating the development of fiscal policy and the approaches of different economic schools to fiscal policy. İn this chapter, the historical process through which fiscal policy passed will be examined. İn following pages, Classical, Keynesian, Monetarist and Socialist approaches to fiscal policy will be investigated. İn following chapters, the research will continue in Keynesian frame. In the second chapter the objectives of fiscal policy will be searched. These objectives are to provide economical stability, to realize economic development, to make incame distribution more equally and to increase the standard of living. Each of these objectives will be investigated seperately. At the ehd of the capter, it will be shown that policy objectives could coincide with each other. İn the third chapter, the tools of fiscal policy will be examined. Here, as policy instrumentsgovernment expenditures, taxes andgetting into debt of government will be explained in general. Classification of goverment expenditures, types of taxes and the reasons behindgetting into debt of government will be emphasized. İn the fourth chapter the interaction between the objectives and the tools of fiscal policy will be investigated that how the tools of fiscal policy are used in the direction of realizing the objectives. At the ehd of this chapter we will emphasize that each of the tools has different efficiency while we are reaching each objective. The fifth chapter is application chapter. İn this chapter as the pattern country, the Republic of Azerbaijan is selected. The chapterwill be started by introduction of Azerbaijan and intrepretation of general macro economic indicators of the country. Then the condition of fiscal policy objectivesafter indepedency will be searched. At the ehd of the chapter it will be investigated that how efficiently policy instruments are used to reach policy objectives. The study will be ended by conclusion and propasals.
Keywords: Azerbaycan-ekonomi; Çok taraflı işbirliği; Ekonomi; MALİYE POLİTİKASI; Uluslararası ekonomi