Türk Sermaye Piyasası Hukuku’nda borçlanma araçları - Çatakoğlu, Buket (My University, 2015)
Sermaye piyasası, bir ekonominin sağlıklı büyümesi ve gelişimi için vazgeçilmez bir role sahiptir. Ekonomik büyüme ve istikrar sermaye piyasasının gelişimini, piyasanın gelişimi ise ekonomik büyümeyi sağlar. Şirketler sermaye piyasasından sağladıkları fonlarla yatırımlarını finanse eder; böylece ekonomik büyümeye, verimliliğe, istihdama ve istikrara katkıda bulunurlar. Şirketlerin ihtiyacı olan fon teminini sağlamada, özsermaye ve borç finansmanı olmak üzere iki ana yöntem vardır. Özel sektör borçlanma araçları, şirketlerin ihraç ettiği menkul kıymetlere verdikleri taahhütler karşılığında fon temin etmelerini sağlayan ve borç finansmanı yönteminde kullanılan sermaye piyasası araçlarıdır. Tahviller, paya dönüştürülebilir tahviller, değiştirilebilir tahviller, banka ve finansman bonoları, kıymetli maden bonoları, varlığa ve ipoteğe dayalı menkul kıymetler, teminatlı menkul kıymetler, gayrimenkul ve kira sertifikaları ve nitelikçe borçlanma aracı olduğu SPK tarafından kabul edilecek sermaye piyasası araçları, borçlanma aracıdır. Borçlanma araçları elektronik ortamda kayden ihraç edilmektedir. Bu araçlar hukuken kaydi sermaye piyasası aracı, menkul kıymet ve taşınır eşya niteliğindedir. Halka arz edilebilmeleri veya borsada işlem görebilmeleri için izahname düzenlenmeli ve Kurul’ca onaylanmalıdır. Borçlanma aracı yatırımcıları, anapara ve faiz alacağı, ihraççı ya da başka bir şirketin payını elde etmeye yönelik değiştirme veya alım hakkı, kâr payı gibi haklara sahip olmaktadır. Bu bağlamda, bilgisel açıdan zayıf konumdaki yatırımcıların haklarının korunması çok önemlidir. Yatırımcıların etkin korunması, ihraççı dışında, aracı yatırım kuruluşlarına karşı korunmasını da gerektirir. Yatırımcı tazmin merkezi ve tedrici tasfiye, kamuyu aydınlatma, kurumsal yönetim, sermayenin korunması, bağımsız denetim, yönetim kurulu üyeleri ile diğer sorumlulara karşı işletilecek tazminat davası, sermaye piyasası ve ticaret hukuku düzenlemelerimizdeki yatırımcıyı koruyan hukuki yollar arasındadır.

Capital market has an indispensable role for the sustainable growth and development of an economy. Economic growth and stability ensures the development of capital market, whereas the development of the market ensures economic growth. Companies finance the investments through the funds procured from the capital market and this way, they contribute to economic growth, productivity, employment and stability. The funds required by the companies may be procured through two essential methods, as equity capital and debt financing. Private sector debt securities are the capital market instruments used by the debt financing method that would allow the companies to procure the funds in exchange for the guarantees provided for the securities issued by the companies. Bonds, share convertible bonds, exchangeable bonds, bank and commercial papers, precious metal bills, securities based on assets and liens, collateralized securities, real estate and lease certificates and qualified debt securities as well as the capital market instruments accepted by CMB, are examples of debt securities. Debt securities are issued as dematerialized in electronically. These instruments legally qualify as securities, dematerialized capital market instruments and movable properties. In order for them to be offered to the public or to be traded in the stock exchange, prospectus should be regulated and approved by the Board. Debt securities investors are entitled to certain rights such as principal amount and interests receivables, right to change or purchase regarding the acquisition of the issuer's or another company's share, profit share. In this context, it is very important to protect the rights of the investors who are in a weak position from a knowledge perspective. Effective protection of the investors also requires their protection towards through investing institutions apart from the issuer. Investor indemnification center and gradual liquidation, disclosure, corporate governance, capital maintenance, independent auditing, indemnification lawsuit to be filed against the members of the executive board and other responsible parties are among legal instruments protecting the investor in our capital market and commercial law arrangements.
Keywords: Bonolar; Sermaye piyasası; Şirket hukuku; Türkiye; Yasa ve yasama