Yeni TCK’da taksirle ölüme sebebiyet verme - Zincir, Uğur Osman (My University, 2008)
Taksir kavramı, ceza hukukunda istisnai bir sorumluluk olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle taksirli hareketlere verilen ceza bir misil cezası ya da ıslah etme fonksiyonundan ziyade dikkat ve özen sorumluluğunu hatırlatmadır, hukuk düzeninin sağlıklı işlemesini sağlamaya yöneliktir. Bu açıdan taksirle ölüme neden olma suçu eski tarihlerde kabul edildiği gibi bugün de tüm ülkelerin hukuklarında kabul edilmiştir. Taksirle ölüme sebebiyet verme suçu sanayinin gelişmesi ile artmıştır. Bugün ise teknoloji, tıp ve bioteknoloji alanlarındaki emriyo ve insan üzerine çalışmalar nedeniyle bu alanlarda da gündeme gelmektedir. Bu nedenle bu suçun basit bir ölüme neden olma vasfına ahlaki bir durumda eklenmiştir. Bugün bu suçu anlayabilmek için teknik ceza bilgisi yanında sosyolojik ve etik bilgiye de yer verilmesi gerekmektedir. acemilik, adam öldürme, ağır kusur, bilinçli taksir, bilinçsiz taksir, büyük ihmal, çifte etki, dikkatsizlik, dolaylı kast, hata, kasıt, kayıtsızlık, kusur, kusurluluk, sebebiyet, sorumluluk, taksirle adam öldürme, tedbirsizlik

The meaning of exceptional responsibility within the criminal law is called negligence. Rather than retributive punishment and correction function, it is more about reminding the care and responsibility. This provides the law system to be healthier and appropriate. The negligence is been accepted as involuntary manslaughter in the history of law. Even today all of the countries national law has been design to accept this as a in the past. The reason of involuntary manslaughter has begun with the time of industrial development. Today this subject has been brought forward in the area of technology, science and biotechnology; this is due to research and extensive work that has been carried out in the area of embryo and human being. Rather than just taking this crime as a simple manslaughter in addition this has raised moral issues. Today to understand this crime not only the technical criminal law knowledge is not enough also sociological and ethical knowledge is required. Key Words: carelessness, causal, conscious negligence, criminal negligence, culpa, culpability, double effect, fault, gross negligence, improvidence, inexperience, intention, unintentional, involuntary manslaughter, manslaughter, negligence, reckless, responsibility, unconscious negligence
Keywords: Hukuk; Kamu Hukuku; Suçlar_Hukuk; Türk Ceza Kanunu