Bazı organik maddelerin aktif karbon üzerinde adsorpsiyonu - Kaluç, Seval (My University, 2005)
Organik bileşikler ve boyarmadde kirlilikleri önemli bir çevre problemidir ve aktif karbon bu kirlilikleri sulardan uzaklaştırmak için yaygın olarak kullanılır. Bu çalışmada; Safranin-O (katyonik boyarmadde), fenol ve bazı fenolik bileşiklerin (o-nitrofenol, m-nitrofenol, p-nitrofenol) aktif karbon üzerinde adsorpsiyonu farklı sıcaklıklarda çalışıldı. Bu maddelerin adsorpsiyon izotermleri Langmuir ve Freundlich eşitliklerine uyarlandı ve bu izotermlerin sabitleri hesaplandı. Lagergren birinci dereceden ve ikinci dereceden kinetik eşitlikleri adsorpsiyon işlemini izlemek için seçildi ve bu eşitliklerin sabitleri hesaplandı. Ayrıca termodinamik çalışmalar da yapıldı ve standart serbest enerji ( G0), entalpi ( H0) ve entropi ( S0) değerlerindeki değişme hesaplandı. Düşük sıcaklıklarda, G0'ın yüksek negatif değeri yüksek adsorpsiyonun göstergesi oldu. ADSORPTION OF SOME ORGANIC COMPOUNDS ON ACTIVATED CARBON

Contamination of organic compounds and dyes is an important environmental problem and activated carbon is widely used to remove these contaminants from waters. In this study, the adsorption of Safranin-O ( cationic dye) , phenol and some phenolic compounds (o-nitro phenol, m-nitrophenol and p-nitro phenol) from aquoeus solutions on activated carbon was examined at different temperatures. The adsorption isotherms of these substances were fitted by the Langmuir and Freundlich equations and the values of those ısotherms constants were calculated. Lagergren first order and pseudo second order kinetic equations were selected to follow the adsorption process and the costants of these equations were calculated. Thermodynamic studies were also carried out and values of the change in standart free energy (?G0), entalphy (?H0) and entropy (?S0) were calculated. At low temperatures, the high negative value of ?G0 was an indication of high adsorption.
Keywords: Eczacılık; Farmakoloji ve tedavi; İlaçlar (Meteria medika); Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri