Social inclusion process of immigrants in Eskişehir during the Covid-19 pandemic - Çalışkan, Aybüke (My University, 2022)
Türkiye, coğrafi konumu nedeni önemli bir kavşak noktasında bulunmakta ve bu nedenle geçmişten günümüze çok fazla göç hareketleriyle karşılaşmaktadır. 2011 yılı ve sonrasında Suriye'de yaşanan savaş nedeniyle sığınmacı göçü kitlesel sığınma hareketine dönüşmüştür. Diğer yandan Irak ve Afghanistan, Türkiye'ye yönelik göçlerde ilk sıralarda yer almaktadır. Göçmenlerin toplumsal uyum süreci sıradan zamanlarda bile zorluk nedeniyken, bu sorun COVID-19 pandemisi ile önemli ölçüde artmıştır. Pandemiyle mücadelede her ülkenin yerelde aldığı önlemler ve sosyal uyum için uyguladığı politikalar, mevcut sosyal sınırları, eşitsizlikleri etkileyerek toplumsal kesimleri farklı derecelerde kırılganlığa maruz bırakmıştır. Türkiye'de göçmen merkezlerinden bir olan Eskişehir örneğini ele alan bu çalışma, şehirde yaşayan özellikle kadın göçmenlerin toplumsal uyum sürecinde karşılaştıkları olumlu/ olumsuz tepkilere yönelik sergiledikleri davranışları derinlemesine mülakatlar ve anketler yoluyla anlamayı açıklamayı ve anlamlandırmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma sonucunda, pandemi kelimesinin etimolojik olarak tüm insanları etkileyen hastalık anlamına geliyor olmasına karşın, küresel olarak hızla tüm ülkeleri etkisine alan COVID-19'un herkesi aynı ölçüde etkilemediği, dezavantajlı kırılgan grupları çok daha fazla bir şekilde etkilediğini ortaya konulmuştur.

Turkey is located at an important crossroads due to its geographical location, and for this reason, it encounters a lot of migration movements from the past to the present. Since 2011, the migration of refugees has turned into a mass asylum movement due to the war in Syria. On the other hand, Iraq and Afghanistan are at the top of the migrating countries to Turkey. While the social inclusion process of immigrants is a challenge even in ordinary times, this problem has increased significantly with the COVID-19 pandemic. The local measures taken by each country in the fight against the pandemic and the policies implemented for social inclusion have affected the existing social borders and inequalities, and exposed the social segments to different degrees of vulnerability. This study, which deals with the example of Eskişehir, one of the immigrant centers in Turkey, aims to explain the behaviours of mostly female immigrants living in the city towards the positive/ negative reactions they face during the social inclusion process through surveys. As a result of this study, it has been revealed that although the word pandemic means a disease that affects all people etymologically, COVID-19, which rapidly affects all countries globally, does not affect everyone to the same extent, and it affects disadvantaged vulnerable groups much more.
Keywords: COVID-19; Emigration and immigration; Eskişehir; Eskişehir Kadın Göçmenler Social Inclusion; Female migrants; Göç ve göçmenlik; Göçmenler; Immigrants; International Protection; Toplumsal Uyum; Turkey; Türkiye; Uluslararası Koruma