ANONİM ORTAKLIKLARIN HAKLI NEDENLE FESHİ - (:unkn) unknown (My University, 2012)
6102 sayılı TTK ile ilk defa Türk hukukunda azınlık pay sahiplerine haklı nedenlere dayanarak anonim ortaklığın feshini isteme yetkisi verilmiştir. Böylece kişi ortaklıklarına özgü kavram olan haklı nedenin sermaye ortaklığı olan anonim ortaklıklarda uygulanması gündeme gelmektedir. Eski TTKda azınlık hakları sisteminin iyi işleyememesi, formaliteler içermesi, hakların kullanımını güçleştirdiği yönünde eleştiriler bulunmaktaydı. Bu anlamda haklı nedenle fesih, çoğunluk gücüne karşı azınlık pay sahiplerini koruyucu, son derece güçlü bir silah olarak değerlendirilmektedir. Diğer yandan TTK m. 531deki düzenleme şekline göre haklı nedenle fesih davası açılması halinde hakime alternatif çözümler üretebilme imkanının da tanınmış olması, sisteme fesih sonucundan ziyade ortaklıktaki sıkıntıları ve çekişmeleri çözümleme fonksiyo- nunu da yüklenmiştir.

In Turkish Commercial Code of 6102, right to wind up a company on j ust and equitable basis is regulated f or corporations f or the f ist time . The right to wind up a company on j ust and equitable basis is a strong instrument that p rotects the minority of shareholders' rights. But beyond this, in sectıon 531 of Turkish Commercial Code , the j udge is allowed to choose other alternatives to solve the p roblem in the company, including the discharge of the shareholder who sues the company.
Keywords: Hukuk