Özofagus atrezisi primer anastomozunda Livaditis miyotomisi - (:unkn) unknown (My University, 1996)
Özofagus atrezisi (ÖA)'nde iki segment arası uzunluğun anastomoza olanak tanımadığı durumlarda Livaditis'in önerdiği miyotomi kullanılan yöntemlerden biridir. Bu ça¬lışmada Kasım 1989 ile Aralık 1995 tarihleri arasında Li¬vaditis miyotomisi (LM) uygulanan altı olgu irdelenmiştir. Çalışma süresi içerisinde kliniğimizde ameliyat edilen top¬lam 39 ÖA olgusu arasından beş distal trakeoözofageal fistüllü olguda proksimal posa, bir izole atrezi olgusuna da hem proksimal hem de distal posa LM uygulanmıştır. Atretik uçlar arası uzaklık 3-5 vertebra boyudur. LM top¬lam beş olguda primer anastomozun yapılabilmesini sağ¬lamış, ameliyat sonrası erken dönemde de bir olgu kay¬bedildiğinden dört olgumuzun 3-60 ay süre ile geç takip¬leri yapılabilmiştir. Olguların üst gastrointestinal pasaj grafisi ile yapılan değerlendirmelerinde; bir olguda ya¬kınmaya neden olmayan balonlaşma, tüm olgularda orta derecede motilite bozukluğu saptanmıştır. Gastroözofa-geal reflü saptanan üç olgudan ikisine antireflü girişim, anastomoz darlığı gelişen iki olgumuza da balon dilatas-yonu uygulanmıştır. Dört olgunun üçü tamamı ile ağızdan besleyebilmektedir. Bizim deneyimimizde LM, uzun ara¬lıklı O A olgularında primer anastomozun yapılabilmesini sağlayan ve teknik olarak basitçe uygulanabilen bir yön¬tem olarak bulunmuştur.

Livaditis myotomy for primary anastomosis in esophageal atresia Livaditis esophagomyotomy (LEM) allows for repair of long-gap esophageal atresia. In this study we present six patients, in whom circular myotomies were performed for primary esophageal atresia repair, between November 1989 and December 1995. During this period, a successful primary anastomosis could be performed with LEM in four of five long-gap esophageal atresia (EA) with distal tracheoesophageal fis¬tula (TEF) patients. In remaining one who had isolated EA, delayed primary anastomosis was performed in the fifth month of life using double LEM on both atretic seg¬ments. Since one of the patient with distal TEF died in the early postoperative period, remaining four patients are evaluated for early and late postoperative complications, and quality of life. As the main aim in repair ofEA should be primary anastomosis, we recommend LEM in patients with long-gap when primary anastomosis is otherwise im¬possible.
Livaditis myotomy for primary anastomosis in esophageal atresia