Kişi-iş uyumu, kariyer bağlılığı ve öz yeterlilik arasındaki ilişkiler ve bir araştırma - Kızıl, Elif (My University, 2020)
Örgütsel başarının yükseltilmesinde kişi-iş uyumunun sağlanması oldukça önemlidir. Kişi-iş uyumu işgören seçiminden başlayarak örgüt içindeki tüm organizasyonel süreçleri kapsamaktadır. İlgili literatürde bu uyumun sağlanmasının çalışanların davranış ve tutumları üzerinde etkili olduğuna dair çeşitli çalışmalara rastlamak mümkündür. Bu araştırmada ise kişi-iş uyumunun kariyer bağlığı ve öz yeterlilik algısı üzerindeki etkileri ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırma İstanbul ili Avrupa Yakasında bulunan çeşitli özel firmalarda çalışan 210 katılımcıdan toplanan verilerle yürütülmüştür. Elde edilen veriler SPSS 21 aracılığıyla analize tabi tutulmuştur. Araştırmanın sonucunda, kişi-iş uyumunun kariyer bağlılığı üzerinde pozitif yönlü etkisi olduğu tespit edilmiştir. Buna göre, işgörenlerin kişi-iş uyumu arttıkça kariyer bağlılıkları da artmaktadır. Kişi-iş uyumunun öz yeterlilik algısı üzerinde de pozitif yönlü bir etkisi olduğu görülmüştür. Buna göre kişi-iş uyumu arttıkça işgörenlerin öz yeterlilik algıları da artmaktadır.

Achieving person-job fit is very important in increasing organizational success. Person-job fit covers all organizational processes within the organization, starting with employee selection. In the relevant literature, it is possible to find various studies showing that ensuring this fit has an effect on the behavior and attitudes of employees. In this study, the effects of person-job fit on career commitment and self-efficacy perception were tried to be revealed. Questionnaire technique was used as data collection method in the research. The research was conducted with data collected from 210 participants working in various private companies located in the European Side of Istanbul. The data obtained were analyzed through the SPSS 21 program. As a result of the research, it was determined that person-job fit has a positive effect on career commitment. Accordingly, as the person-job fit of the employees increases, their career commitment also increases. It has been observed that person-job fit also has a positive effect on self-efficacy perception. Accordingly, as the person-job fit increases, the self-efficacy perceptions of the employees also increase.
Keywords: Business; Career Commitment; İşletme; Kariyer Bağlılığı; Kişi-İş Uyumu; Öz Yeterlilik Person-Job Fit; Personel yönetimi; Personnel management; Self-Efficacy