Klorpirifos tayini için polimer esaslı fluoresans sensör geliştirilmesi - Çalışkan, Aynur (My University, 2018)
Çalışmamızda klorpirifos tayini için spektrofluorimetrik bir yöntem geliştirilmiştir. Tayin için polimer esaslı bir membran hazırlanmış ve karakterizasyonu yapıldıktan sonra pH, kalibrasyon aralığı, duyarlılık, seçicilik, hassasiyet, cevap verme süresi, tekrarlanabilirlik gibi parametreler sistematik olarak incelenmiştir. Bir organofosforlu pestisit olan klorpirifos, sırasıyla 376 nm ve 422 nm'deki maksimum uyarma ve emisyon dalga boylarını kullanarak, hazırladığımız sensör ile tayin edilebilmektedir. Ölçümler 20 saniye içinde tamamlanabilmekte olup yöntem aynı zamanda 4,44×10-10 mol L-1 (0,156 g L-1) kadar çok düşük bir tespit sınırına sahiptir. Sensörün gerçek örnek uygulaması için polen ve musluk suyu numuneleri kullanılmıştır. Geri kazanım yüzdeleri sırasıyla % 102,6 - %104,2 ve % 103,2 – %104,1 olarak bulunmuştur.

In our study, a spectrofluorimetric method for the determination of chlorpyriphos was developed. A polymer based membrane was prepared for determination and parameters such as pH, calibration range, sensitivity, selectivity, sensitivity, response time, reproducibility were systematically investigated after characterization.Chlorpyrifos, an organophosphorous pesticide, can be determined by the sensor we have prepared using the maximum excitation and emission wave lengths at 376 nm and 422 nm, respectively.The measurements can be completed in 20 seconds and the method also has a very low detection limit of 4.44×10-10 mol L-1 (0.156 g L-1).Pollen and tap water samples are used for real sample applications of the sensor. The recovery was found to be between 102.6% - 104.2% and 103.2 %– 104.1% , respectively.
Keywords: Chemistry, Analytic; Chlorophyll; fluorenas Chlorpyrifos; fluorescence; Kimya, Analitik; Klorofil; Klorpirifos; pesticides; pestisitler; sensor; sensör