İthal ikameci sanayileşme stratejisi ve Türkiye’de otomotiv sektörü deneyimi - Kılıç, Orhan (My University, 2013)
Otomotiv Sanayi, İthal İkamesi, Kalkınma Planları ÖZET İTHAL İKAMECİ SANAYİLEŞME STRATEJİSİ VE TÜRKİYE’DE OTOMOTİV SEKTÖRÜ DENEYİMİ Otomotiv sanayi ekonominin belirleyici sektörlerinden biri durumundadır. Türkiye’de 1960’larda kurulan sektör, bu dönemde uygulanan ithal ikamesi politikalarından doğrudan etkilenmiştir. Planlı döneme geçilmesi ile otomotiv sektörüne yönelik hedefler belirlenmiştir. 1970’lerin sonuna dek sürdürülen ithal ikamesi politikaları sonucu ilk olarak montaja dayalı olarak gelişen Türk otomotiv sektöründe hareketlilik yaşanmaya başlamıştır ve günümüzde Türk otomotivi önemli bir seviyeye gelmiştir. Çalışma kapsamında da ithal ikamesine dayalı sanayileşme ve otomotiv sanayi ilişkisi değerlendirilmiştir. Automotive Industry, Import Substitution, Development Plans

IMPORT SUBSTITUTION STRATEGY AND EXPERIENCE OF THE TURKISH AUTOMOTIVE INDUSTRY The decisive sectors of the economy has been one of the automotive industry. Sector in Turkey was established in the 1960s, the period of import substitution policies applied directly to the affected. Targets have been set for the automotive sector with the introduction of the planned economy period. Maintained until the end of the 1970s, as a result of import substitution policies developed on the basis of the first assembly today, the Turkish automotive Turkish automotive industry, a significant level of mobility and has begun to emerge. In the study evaluated the relationship based on import substitution industrialization, and the automotive industry.
Keywords: İthal İkamesi; Otomobil Endüstrisi ve Ticareti; Türkiye