Değer zinciri faaliyetleri ve demografik özellikler ile duygusal zeka arasındaki ilişki: doğuş otomotiv örneği - Öcal, Ekin (My University, 2006)
Günümüzde üzerinde çalışma yapılan kavramlardan biri olan duygusal zekanın iş hayatındaki başarıya olan dolaylı ve doğrudan etkisinin oldukça sık konuşulması bu çalışmayı ortaya çıkaran nedenlerden biridir. Çalışmanın amaçlarından birincisi; demografik özellikler ile duygusal zeka arasındaki ilişkiyi incelemektir. İkincisi ise, değer zinciri faaliyetleri açısından duygusal zeka kavramını değerlendirip, bu faaliyetlerde görev alan kişiler üzerinde duygusal zeka düzeyinin farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymaktır. Belirtilen tüm bu ilişkiler Doğuş Otomotiv çalışanları üzerinde incelenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde temel kavramlar üzerinde durulmuş olup; duygu, zeka, duygusal zeka ve değer zinciri faaliyetleri kavramları ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. İkinci bölümde ise; duygusal zeka ile demografik faktörler ve duygusal zeka ile değer zinciri faaliyetleri arasındaki ilişkiyi daha önce incelemiş olan literatürdeki çalışma ve modellere yer verilmiştir. Araştırma bölümünde ise; demografik faktörlerden cinsiyet ile duygusal zekanın kişilerarası ilişkiler boyutu, yaş ile gerçeklik değerlendirme boyutu, eğitimlere katılma sıklığı ile kişilerarası ilişkiler boyutu, ünvanlar ile kişilerarası ilişkiler boyutu, kurumda çalışılan süre ile esneklik boyutu, çalışılmak istenen değer zinciri faaliyetlerinden destek faaliyetler ile kişilerarası ilişkiler boyutu arasında ilişki bulunmuştur. Yaş ve cinsiyetle ilgili alınan sonuçlar literatürle paralelik göstermektedir. Araştırmamızda eğitimle alakalı alınan sonuca göre, şirketlerde alınan eğitimlerin arttırılmasının duygusal zekanın geliştirilmesi lehine bir uygulama olacağını ifade edebiliriz. Araştırmamız, duygusal zekayı şirketlerde sadece üst düzey yöneticilerin değil, her kademede çalışanların sahip olma potansiyeli olduğu bir kavram olarak görme konusunu gündeme getirmiştir. Genel anlamda alınan bu sonuçlar, değer zinciri faaliyetleri açısından duygusal zekaya yeni bir bakış açısı kazandırmıştır.

One of the reason of this study is often mentioning about EQ’s indirect and direct affect on successful working life. One of the aims of this study is researching the relationship between EQ and demographic factors. The second is estimating EQ for value chain activities and betraying if the people who works on these activities are being contrasted or not. All these defined relationships are viewed employees of Doğuş Otomotiv. In the first part of this study, the basic constructs were emphasized and emotion, intelligence, emotional intelligence and value chain activities are detailed discussed. In the second part, the studies and researches which have viewed the raletionship between the EQ and demographic factors, EQ and value chain activities in the literature. In the methodology part, statistically significant relationships were found between sex and personel relationship factor, age and reality factor, frequency of attending to training and personel relationship factor, title and personel relationship factor, seniority and flexibility factor, support activities which are demanded to work and personel relationship factor. The results about the age and sex displays parallel with litreture. To the result about the training, increasing the training in the workplace can be as favourable application for EQ in the future. Also we can see that EQ could be owned by all the employees not only managers. All these results gained the new sight to EQ from value chain perspective.
Keywords: Değer Analizi; Zihinsel Gelişim