2024 ilkokul matematik dersi öğretim programı öğrenme çıktıları ve süreç bileşenlerinin bloom taksonomisine göre incelenmesi - Karataş Tekin, Kübra (My University, 2024)
Araştırmanın amacı, 2024 İlkokul Matematik Öğretim Programında yer alan öğrenme çıktıları ve süreç bileşenlerinin Yenilenen Bloom Taksonomisine göre taksonomik düzeylerini belirlemektir. Bu kapsamda 2024 yılında yenilenen ilkokul 1, 2, 3 ve 4. Sınıflarına ait matematik dersi öğretim programında yer alan öğrenme çıktıları ve bunların daha detaylı ifadeleri olan süreç bileşenlerinin Bloom’un öğrencileri tarafından revize edilmiş olan Yenilenen Bloom Taksonomisi’nin bilgi birikimi ve bilişsel süreç boyutlarına dağılımları incelenmiştir. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman inceleme ve içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın veri kaynağını 2024 yılında Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın sitesinde yayınlanan İlkokul Matematik Dersi Öğretim Programında (1.-4.sınıflar) yer alan 111 öğrenme çıktısı ve 333 süreç bileşeni oluşturmuştur. Çalışmada kategorileştirilme için kullanılan Yenilenen Bloom Taksonomisi’nin belirtke tablosu, Anderson, Krathwohl ve çalışma arkadaşlarının 2001 yılında yazdıkları, “A Taxonomy for Learning, Teaching, and Assessing- A Revision of Bloom’s Taxonomy of Educational Objectives” eserlerinin çevirisi olan Prof. Dr. Durmuş Ali Özçelik’in aynı adlı eserinden alınmıştır. Veri analizinin, ilk aşamasında öğrenme çıktıları ve süreç bileşenleri sınıf düzeyleri ve temalara göre ayrıştırılmıştır. Araştırmacı ve iki uzman tarafından öğrenme çıktıları ve süreç bileşenlerinin düzeyleri belirtke tablosu kullanılarak kategorileştirilmiştir. Elde edilen verilerin araştırma soruları ışığında sınıf düzeyleri ve temalarına ait frekans ve yüzde tabloları oluşturulmuştur. Çalışma sonucunda, 2024 yılında güncellenen İlkokul Matematik Dersi Öğretim ndaki öğrenme çıktıları ve süreç bileşenlerinin Yenilenen Bloom Taksonomisi’nin bilgi birikimi ve bilişsel süreç becerileri boyutunda “işlemsel bilgi” türünün “anlama” basamağında yoğunlaştığı görülmüştür. Öğrenme çıktıları ve süreç bileşenlerinin taksonominin diğer boyutlarına dengesiz dağılım sağladığı tespit edilmiştir. Üst düzey düşünme becerilerin içeren öğrenme çıktıları ve süreç bileşenlerine ise çok az sayıda yer verilmesi dikkat çekmiştir. Elde edilen bu sonuçlar ışığında sınıf öğretmenlerine hedeflerinin düzeylerine uygun şekilde içerik, materyal, yöntem, teknik ve değerlendirme araçları kullanmaları önerilmektedir. Yeni yayınlanan öğretim programına ait ders kitapları hazırlayacak olan kitap yazma komisyonlarındaki alan uzmanlarının araştırma sonuçları doğrultusunda içerik oluşturmaları önerilmektedir.

The purpose of the research is to determine the taxonomic levels of the learning outcomes and process components in the 2024 Primary School Mathematics Curriculum according to the Revised Bloom Taxonomy. In this context, the learning outcomes and the process components, which are more detailed expressions of these outcomes, in the mathematics course curriculum of the 1st, 2nd, 3rd and 4th grades of primary school renewed in 2024, are based on the knowledge and cognitive process of the Renewed Bloom Taxonomy, which has been revised by Bloom's students. Their distribution was examined. In this study, document review and content analysis methods, which are qualitative research methods, were used. The data source of the study was 111 learning outcomes, and 333 process components included in the Primary School Mathematics Course Curriculum (1st-4th grades) published on the website of the Board of Education and Discipline in 2024. The table of specifications of the Renewed Bloom Taxonomy used for categorization in the study was taken from the work of Prof. Dr. Durmuş Ali Özçelik, which is a translation of the work “A Taxonomy for Learning, Teaching, and Assessing - A Revision of Bloom’s Taxonomy of Educational Objectives” written in 2001 by Anderson, Krathwohl, and their colleagues. In the first stage of data analysis, learning outcomes and process components were separated according to grade levels and themes. The levels of the learning outcomes and process components were categorized by the researcher and two experts using a table of specifications. Frequency and percentage tables of grade levels and themes were created based on the research questions of the data obtained. As a result of the study, it was seen that the learning outcomes and process components in the Primary School Mathematics Curriculum updated in 2024 concentrated on the understanding level of the procedural knowledge type in the knowledge accumulation and cognitive process skills dimension of the Renewed Bloom Taxonomy. It has been determined that learning outcomes and process components provide uneven distribution to other dimensions of the taxonomy. It was noteworthy that learning outcomes and process components involving higher-order thinking skills were included very little. In the light of these results, classroom teachers are recommended to use content, materials, methods, techniques and evaluation tools in accordance with the levels of their goals. It is recommended that field experts in the book writing commissions that will prepare textbooks for the newly published curriculum create content in line with the research results.
The examination of 2024 primary school mathematics course curriculum learning outcomes and process components according to bloom's taxonomy
Keywords: 2024 İlkokul Matematik Öğretim Programı; Activity programs in education; Curriculum planning; Faaliyet programları, Eğitimde; Learning Outcome; Öğrenme Çıktısı; Öğretim programı planlaması; Primary School Mathematics Curriculum; Process Components; Program Değerlendirme 2024; Program Evaluation; Renewed Bloom Taxonomy; Süreç Bileşenleri; Yenilenen Bloom Taksonomisi