Meslek lisesi öğrencilerinin yaratıcılık düzeylerinin değerlendirilmesi - Topaktaş, Ayşe (My University, 2001)
Bu araştırmada; öğrencilerin yaratıcı düşünce düzeyleri değerlendirilmiş ve bununla birlikte öğrencilerin yaratıcı düşünce ve problem çözme becerilerini kazanmada önemli etkenlerden biri olan öğretmenlerin yaratıcı düşünce ve problem çözmeye yönelik ilişkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Öğrencilerde yaratıcılık özelliğini ölçmek için, Krikton tarafından geliştirilmiş olan KAI (Adaption-Innovation) kullanılmıştır. Araştırmada sanayiye ara insan gücü yetiştiren Endüstri Meslek Liseleri'nin yetiştirdikleri öğrencilere yaratıcı düşünce ve problem çözme becerilerini ne kadar kazandırdıkları sorgulanmıştır. Eğitim sistemi içerisinde bir çok faktörün öğrenci üzerinde etkisi olduğu göz önüne alındığında sadece öğretmenlerin öğrencilerin yaratıcı düşüncelerini ve problem çözme becerilerine katkıları incelenmiştir. Bu amaçla öğretmenler için anket geliştirilmiştir ve geliştirilen anket, öğrencilerin KAI ölçeği ile belirlenen yaratıcılıklarını düzeylerine etkiyen faktörlerden birisi olan öğretmenlerin öğrencilere ve eğitime yaklaşımlarını inceleme ve ilişkilendirme açısından da önemlidir. Araştırma, İstanbul Anadolu yakasında bulunan Endüstri Meslek Liselerinin Makine Ressamlığı bölümünde okuyan öğrenciler ve bu öğrencilerin öğretmenleri ile sınırlandırılmıştır. Beş bölümden oluşan araştırmada birinci bölümünde; problem durumu, amaçlar, önem, varsayımlar, sınırlılıklar ve tanımlar yer almaktadır. Araştırmanın ikinci bölümünde, eğitim sistemi ve yaratıcı düşünce, yaratıcılık ve problem çözme becerileri hakkında genel bir bilgi verilerek, yaratıcı düşünce ve problem çözme becerilerine ilişkin literatür ve bu alanlarda yapılmış araştırmalara değinilmiştir. Yöntem kısmını oluşturan üçüncü bölümde; araştırma modeli, evren, örneklem, verilerin toplanması, işlenmesi, çözümü ve yorumlanmasına ilişkin bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölümde, araştırma sonucunda elde edilen bulgular, bağımsız değişkenlere göre uygun istatistik yöntemler kullanılarak tablolar halinde verilmiş ve gerekli yorumlamalar yapılmıştır. Araştırmanın son bölümüne ise; sonuçlar ve elde edilen veriler ışığında geliştirilen öneriler yer almaktadır.

In this search paper, I examined the level of the creative thinking of students. In addition to this, I also tried to find out the relationship on the same subject between students and teachers to examine the level of creative thinking of students, I used KAI (Adaption-Innovation) test. The students who are educated at Industry Job High Schools, will be the power of industry in the future . But how are they good at the problem solving and thinking creatively? This is the main point of this search. Many things can influence students creative world but in this search I examined the influence of teachers on the creative world of students. For this aim, a questionnaire was prepared for teachers. The search was done in the Machine Painter department of Industry Job High Schools at the Anatolian side of Istanbul . there is five category in the search. In the first one, you can see the aims, problem conditions, importance, assumptions , limits and the definitions. In the second part, you can read a general information about educational system and creative thinking and the ability of problem solving ; and also you can see some studies about the creativity and problem solving. At the third part - Method Part - there is information about search model, universe, examples, getting data, studying on the data and the solutions and comments. In the fourth part, you can find statistical tables of the examined data and comments. Finally, at the last - on the fifth part- there are result of the search and suggestions.
Keywords: MESLEK LİSELERİ; Öğrenciler; YARATICILIK