İş hukukunda rekabet yasağı sözleşmesi - Yiğit, Beril İrem Usta (My University, 2020)
Bilgi toplumuna geçiş, rekabet yasağı sözleşmeleri aracılığıyla işçilerin önceki işverenleri ile rekabet etmekten kaçınmayı üstlenmesi uygulamasının giderek yaygınlaşmasına yol açmıştır. Her ne kadar önceki işverenle kurulan iş sözleşmesinin rekabet yasağına kaynaklık etmesi, kurumun iş hukuku disiplini içerisinde değerlendirilmesini gerekli kılmakta ise de kanun koyucu ilgili kuralları, 4857 sayılı İş Kanunu’nda değil; 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nda düzenleme yoluna gitmiştir. Rekabet yasağı sözleşmeleri ile işverenin haklı ekonomik menfaatlerinin korunması uğruna işçinin anayasal sözleşme yapma ve çalışma özgürlüğü sınırlandırılmaktadır. Bu nedenle kanun koyucu, geçerli ve bağlayıcı bir rekabet yasağının varlığından bahsedilebilmesi için sözleşmenin hem şekline hem de içeriğine ilişkin muhtelif şartların varlığını aramaktadır.İnceleme konusu kapsamında ilk olarak rekabet yasağının tarihi gelişimi, iş ilişkilerine etkisi ile görünüm biçimleri; akabinde sırasıyla geçerli bir rekabet yasağı sözleşmesinden bahsedebilmek için gerekli şartlar ve yasağın kapsamının sınırlandırılması hususları incelenmiş olup nihayet, yasak ile bağlılığın muacceliyet ve yasağa aykırılığın neticeleri ile sona erme nedenleri konu alınmıştır.

With the transition towards information society non competition contracts have become more widespread. Although the legal ground of the non competition contract -employment contract established with the previous employer- may require it to be regulated in the Labor Code, it is regulated in the Turkish Obligations Code. With these contracts, workers’ basic freedom of contract and work is limited in favor of the employer’s economic benefits. Thus, the legislator requires the scope of the non competition agreement to be restricted in accordance with the law in terms of time, place and subject in order for a valid and binding non competition agreement. Within the scope of the review, firstly, the effect of the non competition agreements on business relations and legal forms of appearance; Subsequently, the necessary conditions and the limitation of the scope of the ban were discussed in order to be able to talk about a valid non-competition contract, and finally, the effective date of the agreement, consequences of breach and grounds of termination were examined.
Keywords: Civil law; çalışan ayartmama sözleşmesi; çalışma ve sözleşme özgürlüğü; Employment contract; freedom of labour and contract; İş sözleşmesi; Medeni hukuk; no-poaching agreement; non-competition agreement; rekabet yasağı sözleşmesi