Characterization of semi volatile organic compounds in fine atmospheric particles - Mertoğlu, Elif (My University, 2019)
Polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAHs) ve n-alkanlar gibi yarı uçucu organik bileşikler (SVOCs), düşük kaliteli fosil yakıt, biyokütle yanması, konut ısıtma gereksinimleri, gemi ve uçakların yakıt sistemine meydana gelen eksik yanma işlemlerinden yayılır. Yarı uçucu organik bileşiklerin (SVOCs) incelenmesi, insan sağlığı, iklim ve çevre üzerindeki etkilerinin araştırılması ve değerlendirilmesi için zorunludur.Yarı uçucu organikler atmosfere yayıldıktan sonra, uzun mesafelerce rüzgârla taşınabilir ve daha sonra yere ya da suya yerleşebilirler. Sonuç olarak, yer seviyesindeki kirlilik, yüksek değerlere ulaşır. Bunun yanı sıra organik aerosoller, güneş ışınımını (aerosol bileşenlerinin saçılması ve emilmesi) ve bulutların yapısal özelliklerini değiştirerek iklim değişikliği üzerinde önemli rol oynarlar. Bu tür parçacıklara maruz kalmak hem akciğerler hem de kalp sağlığı için oldukça zararlıdır. İnce paritkül maddeler akciğerlerden geçebilir ve alveollere ulaşabilir. Solunum sistemi astım veya akciğer kanserine sebebiyet verebilir. Ayrıca, kalp krizi için yüksek bir risk içerirler. SVOC'lerin günlük değişiminin anlaşılması; kaynakların, oluşumların ve dönüşüm süreçlerinin netleştirilmesi, sağlık ve iklim üzerindeki etkilerin araştırılması için gereklidir. Bu çalışmanın temel amacı, PM2.5' in organik bileşimi hakkında bir ön değerlendirme yapmak ve sıcaklık, bağıl nem, rüzgâr hızı ve rüzgâr yönü gibi çeşitli meteorolojik koşullara göre farklılıklarını anlamaktır. Trafik yoğunluğundaki değişiklikler de dikkate alınmıştır. Bunu elde etmek için sırasıyla Tisch PNY1123 yüksek hacimli örnekleyici ve Zambelli düşük hacimli örnekleyici kullanılmış ve İstanbul'da altı hafta boyunca yaklaşık 301 yüksek hacimli ve 42 düşük hacimli PM2.5 örneği toplanmıştır. PAH ve n-alkanların konsantrasyonları, termal desorpsiyon eklentili bir gaz kromatografı ve kütle spektrometresi (TD-GCMS) analiz cihazı ile belirlenmiştir. Türkiye'de ilk defa PM2.5 ile ilişkili SVOC konsatrasyonları çalışılmıştır. Bu çalışmanın hem ulusal hem de küresel ölçekte önemli etkileri vardır.

Semi-volatile organic compounds (SVOCs) such as polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) and n-alkanes are emitted from various incomplete combustion processes such as low quality fossil fuel, biomass burning, residential heating, ships, and aircraft. The study of semi-volatile organic compounds (SVOCs) is compulsory for investigation and evaluation of their effects of human health, climate, and the environment. After SVOCs are emitted to the atmosphere, they can be transported long distances by wind and then settle on the ground or water. As a result, the level of pollution on ground level reaches high values. In addition, organic aerosol has important impacts on climate change by directly altering solar radiation (i.e., scattering and absorption by aerosol components) and by changing properties and lifetime of clouds. Exposure to such particles can affect both lungs and heart. Fine particles may go through the lungs and reach the alveols. The respiratory system may be affected with asthma or lung cancer. In addition, there is high risk for heart attacks. Understanding the diurnal variation of SVOCs is necessary for clarification of sources, formation and transformation processes, and investigating the effects on health and climate. The main objective of this work is to do a preliminary assessment on organic composition of PM2.5 and to understand their variations with respect to various meteorological conditions such as temperature, relative humidity, wind speed, and wind direction. Changes in traffic density were also considered. In order to obtain this, approximately 301 high-volume and 42 low-volume PM2.5 samples were collected in Istanbul for six weeks with a Tisch PNY1123 high-volume sampler and a Zambelli low volume sampler, respectively. Concentrations of PAH and n- alkanes were determined with a thermal desorption gas chromatograph and mass spectrometer (TD-GCMS). Concentrations of SVOCs associated to PM2.5 were studied in Turkey for the first time. These results have important implications on both local and global levels.
Keywords: Çevre mühendisliği; Environmental engineering; İstanbul; PAH; PM2.5; SVOC; traffic; trafik Istanbul