Primer monosemptomatik enürezis nokturnası olan çocuklarda desmopressin tedavisine tam yanıtın prediktif faktörleri - ŞEKERCİ, ÇAĞRI AKIN; TARCAN, TUFAN; YÜCEL, SELÇUK (My University, 2023)
AMAÇ: Primer monosemptomatik enürezis nokturna (PMEN), pediatrik ürolojide sık görülen bir problemdir ve medikal tedavide ilk tercih desmopressindir. Bu çalışmada, desmopressine tam yanıt alınan PMEN'li çocuklarda prediktif faktörleri ve desmopressinin idrar elektrolit düzeyleri (sodyum, potasyum ve kalsiyum) üzerindeki etkisini değerlendirmeyi amaçladık. MATERYAL-METOD: Çalışmaya çocuk ürolojisi polikliniğine başvurup PMEN tanısı alan ve desmopressin tedavisi başlanan çocuklar dahil edildi. Gündüz semptomları olan veya sekonder enürezisi bulunan çocuklar çalışmaya alınmadı. Hastalar fizik muayene, idrar tahlili, semptom skoru ve işeme günlüğü ile değerlendirildi. Tüm hastalara 120 mcg desmopressin başlandı. Hastalardan tedavi öncesinde, tedavi sonrası ise 1. ve 3. aylarda elektrolit değerlendirmesi için 24 saatlik idrar toplandı. Üçüncü aydaki semptomlarına göre tedaviye tam yanıt veren grup ve diğer (tedaviye dirençli veya kısmi yanıtlı) grup olarak hastalar ikiye ayrıldı. Hastaların tedavi öncesi ve tedavi sonrası elektrolit değerleri karşılaştırıldı ve tam yanıtlı grupta yanıtı öngörebilecek olası prediktif faktörler değerlendirildi. BULGULAR: Çalışmaya 34 çocuk (23 erkek, 11 kız) dahil edildi. Ortanca yaş 8 (5-15) idi. Tedavi öncesi ve sonrasındaki (1. ve 3. ay) idrar dansitesi, 24 saatlik idrar sodyum, potasyum ve kalsiyum değerleri arasında fark yoktu (p=0,432, 0,822, 0,970, 0,970, sırasıyla). Cinsiyet, bir aydaki ıslak gece sayısı ve bir gecede olan idrar kaçırma sayısı desmopressine tam yanıtı öngören faktörler olarak bulundu (p=0,015, 0,022, p=0,001, sırasıyla) (Tablo 1). Yaşın, aile öyküsünün, işeme günlüğündeki mesane kapasitesi/beklenen mesane kapasitesinin ve tedavi öncesi idrar sodyum seviyesinin tam yanıtı öngörme üzerinde etkisinin olmadığı gösterildi (p=0,230, p=0,547, p=0,763, p=0.060, sırasıyla) (Tablo 1). SONUÇ: PMEN'li çocuklarda erkek cinsiyet olması, bir ayda çok sayıda ıslak gece olması ve bir gecede çoklu idrar kaçırma olması desmopressin tedavisine tam yanıt alınmasında olumsuz faktörler olarak bulundu.
Keywords: Tıp; Cerrahi Tıp Bilimleri; Üroloji; Pediatrik Üroloji; Sağlık Bilimleri; Medicine; Surgery Medicine Sciences; Urology; Pediatric Urology; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; ÜROLOJİ VE NEFROLOJİ; CERRAHİ; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; UROLOGY & NEPHROLOGY; SURGERY; Cerrahi; Nefroloji; Surgery; Nephrology; Enürezis Nokturna; Desmopressin; İdrar Elektrolitleri