Ödül yönetiminin çalışanlarda iş tatmini ve örgütsel bağlılık yaratmadaki rolü ve bir uygulama - Ceylan, Özgür (My University, 2002)
Bu çalışmanın amacı, örgüt tarafından çalışanlara sunulan ödüllerin çalışanlarda iş tatmini ve örgütsel bağlılık yaratmadaki rolünün incelenmesidir. Çalışmanın ilk bölümünde geniş bir literatür taraması yapılarak, konu teorik bir çerçevede sunulmuştur. Konunun teorik çerçevesi üç ana bölümden oluşmuştur. Çalışmada ilk bölüm örgüt tarafından sunulan ödüller, ikinci bölüm iş tatmini ve üçüncü bölüm de örgütsel bağlılık olarak verilmiştir. Çalışma teorik bir çerçeve ile sunulduktan sonra, konuyu desteklemek amacıyla bir uygulama yapılmıştır. Uygulama ilaç sektöründe yer alan firmalar arasından beş şirkette ve toplam 106 çalışan üzerinde yürütülmüştür. Örneklem grubundan ödül yönetimi, iş tatmini ve örgütel bağlılık değişkenleri ve demografik durumları ile ilgili verilerin toplanması amacıyla; iş tatmini ölçümünde Minnesota İş Tatmin Ölçeği, örgütsel bağlılık ölçümünde Sungurlu tarafından Türkçe'ye çevrilen Bucharan'ın Örgütsel Bağlılık Ölçeği, şirketin sağlayabileceği ödüller ele alınarak oluşturulmuş çalışanların verilebilecek ödüllerden duydukları memnuniyeti ölçmeyi amaçlayan bir Örgütsel Ödül Ölçeği ve Demografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Bu ölçekler sonucunda veriler değerlendirilerek; ödül yönetimi, iş tatmini ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki bu bulgularla açıklanarak çalışma tamamlanmıştır.

The aim of this study to investigate the role of organizational rewards that is given to employees to create job satisfaction and organizational commitment on employees. The first part of the study is about latest theoretical development based on organizational rewards, job satisfaction and organizational commitment. After this theoretical framework, a practice is conducted out in a total of five pharmaceutical firms and on 106 employees of this firms. The measurements are made by Organizational Rewards Scale for organizational rewards management, the Organizational Commitment Scale was adapted into Turkish by Sungurlu for organizational commitment and Minnesota Job Satisfaction Scale for job satisfaction. Questionnaires as a data collection instrument used in this study to measure the variables of organizational rewards, job satisfaction and organizational commitment. In the results of the study findings, answers were evaluated and the relationship among scales were explained.
Keywords: İş Tatmini; Ödül Yönetimi; Örgütsel Bağlılık