Derilerde farklı yüzey etkilerinin elde edilme yöntemleri - Altun, Derya (My University, 2015)
DERİLERDE FARKLI YÜZEY ETKİLERİNİN ELDE EDİLME YÖNTEMLERİ İlk çağlardan bu yana deri işçiliği kendini farklı alanlarda göstermiştir. Örneğin; çanta, cüzdan, kemer, koşum takımı ve giyim gibi birçok üründe deri kullanılmıştır. Deri Anadolu'da 15 yy.' dan bu yana sürdürülen bir zanaat aracı iken; günümüzde moda dünyasının dönüşümü ile bugünkü en önemli sektörlerden biri halini almıştır. Zamanla teknolojinin ilerlemesi ve modanın özgün işler üretmesi ile deri kullanımı da çok farklı noktalara gelmiştir. Deri üzerine uygulanabilecek fiziksel, kimyasal ve el ile müdahalelerle deriye farklı boyut kazandırılabileceği fikrinden yola çıkarak; Deri de farklı yüzey etkilerinin elde edilme yöntemlerini inceledim. Bunları geniş kapsamlı ve sonra yapılacak araştırmalara kaynak olabilmesi için geniş bir perspektifte ele alarak incelenmiştir. İlk Bölümde; Derinin tanımı ve yapısını inceleyerek derinin fiziksel ve kimyasal yapısı ele alınmış ve derinin tarihçesine ön bir giriş yapılmıştır. İkinci Bölümde; Derinin tarihsel süreç içerisindeki yeri ve gelişimi incelenmiş ve alt başlıklarda; eski çağda dericilik, ilk tabakhane ve ilk sepileme formülüne yer verilmiştir. Diğer başlıklarda ilkçağda dericilik Osmanlı Dönemi ve Türkiye'de dericilik konusu işlenmiştir. Üçüncü Bölümde; Ham derinin mamul hale getirilmesi ve işlenti basamakları anlatılarak derinin ürün haline getirilmesi konusuna girilmeye çalışılmıştır. Dördüncü Bölümde; İşlenti basamaklarından sonra derinin bitiş işlemleri ve bu bitiş işlemlerinin türlerine değinilerek derinin kimyasal maddelerle son halini alması konusuna değinilmiştir. Kendi içerisinde üç başlık altında toplanmıştır. Bunlar; Bağlayıcı Maddelerle Finisaj Tekniği, Teknik ve Mekanik İşlemlerle Finisaj Tekniği ve Elde Edilen Görünüme Göre Finisaj Tekniğidir. Beşinci Bölümde; Deri yüzeylerde süsleme tekniklerinin fiziksel yollarla uygulama tekniklerine değinilmiştir. Altıncı Bölümde; Deri yüzeylerde fiziksel yöntemlerle uygulanan yüzey süsleme tekniklerinde kullanılan aletlere yer verilmiştir. Son Bölümde ise; Fiziksel ve Kimyasal özellik kazandırılmış derilerin kullanım alanlarına göre sınıflandırılması konusuna değinilmiştir.

METHODS FOR OBTAINING DIFFERENT SURFACE EFFECTS IN LEATHERS Since the antiquity, leather craft has shown itself in different areas. For example, leather has been used in many products such as purses, wallets, belts, harnesses and clothing, etc. Although leather is a material of craft that has been maintained in Anatolia since the 15th century, it has become one of the most important industries with the transformation of the fashion world in our day. Use of leather has reached very high positions with the advancement of technology and creation of unique works by fashion. I analyzed the methods for obtaining different surface effects in leathers based on the idea that leather can gain a different dimension by physical, chemical and manual interventions to it. I examined these with a wide perspective so that this study can be a source for any subsequent research. The First Part presents a definition of animal integument and a description of its structure, discusses its physical and chemical structure and offers an introduction to its historical background. The Second Part analyze the place and development of leather in the course of history while sub-headings discuss leather craft in antiquity, the first tannery in the first tanning formula. Leather craft in ancient history and in the Ottoman Period and in Turkey are addressed under other headings. The Third Part explains the process of transforming leathers into product and the steps of processing involved. The Fourth Part deals with the finishing works on leathers after processing steps, types of these finishing applications are discussed, and use of chemical substances for giving leathers their final shape is elucidated. It includes three headings; Finishing by Binding vi Substances, Finishing by Technical and Mechanical Applications, and Finishing According to Appearance. The Fifth Part discusses application of adornment techniques on leather surfaces by physical methods. The Sixth Part is about the tools utilized in surface adornment techniques applied on leather surfaces by physical methods. The Final Part makes a classification of leathers processed by physical and chemical methods by their areas of use.
Keywords: Deri; Tekstil; Türkiye