Göz Hareketlerine Dayalı Beyin Bilgisayar Arayüzü Tasarımı - DURU, ADİL DENİZ (My University, 2020)
Modern teknoloji ile birlikte insanların göz hareketlerini inceleyerek uyaranlara karşı vermiş oldukları tepkiler takip edilebilir hale gelmiştir. Bu takip yöntemlerden biri de Göz İzleme (Eye-Tracking) tekniğidir. Bu teknikteki gelişmeler sayesinde araştırmacılar, sağlık, savaş sanayi, sivil havacılık, web tasarımı, dijital medya vb. birçok alanda hayatı daha kolay hale getirilebilecek sistemler hakkında çalışmalar yapabilmektedir. Bu çalışma kapsamında, göz izleme teknolojisinin temel özelliklerinden faydalanılarak beyin bilgisayar arayüzü (BBA) uygulaması geliştirilmiştir. Katılımcıların göz sabitlenme bilgisi, tarafımızca hazırlanan deneysel paradigma yazılımları bünyesinde göz-izleme cihazı ile ölçülerek, kişilerden verilen ödevlerigerçekleştirmeleri istenmiştir. Bu kapsamda iki farklı uyaran yazılımı üretilmiştir. Birinci yazılımda, kişilerin ekranda çeşitli bölgelerde görülen butonlara odaklanarak, gözlerinin sabitlenmesi ile butonlara basmaları sağlanmıştır. İkinci yazılımda ise,katılımcının harflere odaklanması istenerek, kelimeler ve cümleleri yazdırmayı sağlayan sanal bir klavye uygulaması geliştirilmiştir. Ayrıca göz fiksasyonları ısı haritası ile görselleştirilmiştir. Tüm aşamalarda kullanılan yazılım ve analiz tarafımızca geliştirilmiştir. Sonuç olarak, hareket etmeden göz hareketleri ile bildirim yapmayı sağlayan hibrid bir sistem geliştirilmiştir. Göz hareketlerine dayalı önerilen BBA sistemi test edilmiş ve yüksek komut/dakika sonuçlarına ulaşılmıştır. Deneysel bulgular önerilen hibrid BBA’nın güçlü ve öne çıkacak bir teknoloji olduğunu göstermektedir.

With the help of modern technology, people's reactions to stimuli by examining the eye movements have become traceable. One _x000D_ of these measurement methods is the Eye Tracking technique. The technical advancements of this technique enable researchers _x000D_ to carry out studies in the fields of health, war industry, civil aviation, web design, digital media etc. that can enhance to improve _x000D_ the quality of the systems that can make life easier. In the concept of this study, a brain computer interface (BCI) is developed _x000D_ by using the principal properties of the eye tracking technology. Eye fixation information of the subjects were measured by _x000D_ using the in-house developed experimental paradigm software with the eye tracker while they were performing the required _x000D_ tasks. Two different experimental paradigm software were implemented. In the former one, subjects were asked to fixate to the_x000D_ buttons that appeared on the screen and they were clicked when the subjects fixated on those buttons. In the latter one, a virtual _x000D_ keyboard was implemented where the subjects were asked to fixate on the characters in order to write words or sentences. _x000D_ Additionally, eye fixations were plotted with the use of heat maps. All of the methods and tools were developed by our team._x000D_ As a result, a hybrid BCI has been produced using the eye movements of subjects without performing a movement. The _x000D_ developed software tools were applied and high values of instruction per minute was obtained. Experimental results showed that _x000D_ the proposed methodology can be a pioneering technology.
Design of Brain Computer Interface Based on Eye Movements