Dijital kameraların sinemaya katkısı ve yeri - Katmer, Görkem (My University, 2018)
Gölge oyunları, büyülü fener gibi birçok gelişmeden sonra icat edilen fotoğrafla birlikte görsel sanatlarda farklı bir dönem başlamıştır. Hareketli görüntü çok eski dönemlerden beri saptanmaya çalışılmış, fotoğrafın icadından sonra bu konuda yeni yollar açılmıştır. Muybridge'nin hareketi yakalamak için hazırladığı düzenek ve Marey'in Fotoğraf Tüfeği çalışmalarından sonra Edison Kinotograf'ı icat etmiş ve hareketli görüntü yakalanabilir olmuştur. Auguste Marie Louis Lumière ve Louis Jean Lumière, Edison'un Kinetograf'ından etkilenerek Sinematograf'ı icat etmiş ve günümüz sinemasının doğmasını sağlamıştır. İcadından kısa bir süre sonra sinema hızla yayılmış, başta Sanayi Devrimi olmak üzere, Amerikan Devrimi ve Fransız Devrimi'nin dünya üzerindeki küresel etkisi, sinemanın tüm dünyada önemli bir endüstri olmasını sağlamıştır. 1900'lü yıllarda hızla gelişen teknoloji sinemayı da etkilemiş, televizyonun icadı ve video teknolojisinin kullanılmaya başlamasıyla birlikte dijitalleşmenin ilk adımları atılmaya başlamıştır. Yönetmen George Lucas'ın katkılarıyla Sony ve Panavision firmaları birlikte çalışarak 1999 yılında HDW-F900 model numaralı HD görüntü kalitesine sahip dijital kamerayı üretmiş ve bu kamera büyük yapımlarda kullanılmaya başlanmıştır. Arri, RED, Sony gibi büyük firmaların da yeni ve yüksek çözünürlüklü kameralar üretmesi ile dijital kameraların kullanım oranları artmıştır. Günümüzde çoğu yapım, dijital kameralarla çekilmektedir. Dijital kameraların sinemada kullanılması, sinemanın yapımdan gösterime kadar bütün dinamiklerini etkilemiştir.

A new era for visual arts began with the invention of the camera which was the successive of many developments such as shadow shows and magic lantern. For a very long time, the moving image was tried to be captured, and after the invention of photography, new methods were discovered. Following the developments such as the mechanism set by Muybridge and Marey's Photographic Gun, Edison invented Kinetograph allowing the moving image to be captured. Impressed from the Kinetograph, Auguste Marie Louis Lumière and Louis Jean Lumière invented Cinematograph which resulted in the birth of cinema. After its invention, cinema expanded rapidly and with the worldwide impact of Industrial Revolution, American Revolution, and French Revolution, it turned into a prominent industry all over the world. The rapid changes in 1990s technology also effected cinema, and the invention of television and the video technology brought the first steps of digitalisation. Thanks to the contributions of George Lucas, in 1999, Sony and Panavision collaborated and produced the HDW-F900 digital camera, having HD visual quality, and it started to be used in major productions. More digital cameras started being used thanks to the high-resolution cameras launched to the market by Arri, RED, and Sony. Nowadays, most films have being shot by digital cameras. Digital cameras effected each and every dynamic of cinema, from its production to screening stage.
Keywords: Analog Camera; Analog Kamera; Cinema Industry; Comparison; Contribution to Cinema; Digital Camera; Digital cinematography; Dijital Sinema; Dijital sinematografi; Kıyaslama; Motion picture industry; Sinema endüstrisi; Sinema Endüstrisi Dijital Kamera; Sinemaya Katkıları Digital Cinema; Technological innovations; Teknolojik yenilikler