Kurumsal iç iletişim perspektifinde çalışma ahlakı ve kurumsal sorunların yönetimi - Doğan, Çiçek (My University, 2018)
İnsanın var olduğu her alanda iletişim ve iletişim sorunları mevcuttur. Bu alanlardan biri de kurumdur. Kurumlar farklı açılardan akademik çalışmalara konu olmaktadırlar. Günümüzde, kurumlarda çalışanlara yönelik sorun yönetimi ve halkla ilişkiler uygulamaları ön plana çıkmaktadır; çünkü temel hedeflere ulaşmak için kurumlar iç iletişime ve halkla ilişkilere ihtiyaç duymaktadır. İletişim stratejisi doğrultusunda, kurumsal sorunlar yönetilmekte ve daha verimli çalışma ortamları meydana gelmektedir. Halkla ilişkilerin en önemli hedef kitlelerinden biri de çalışanlar olduğundan, çalışanları kapsayan kurumsal sorun yönetimi önem atfedilmesi gereken bir konudur.Kurumsal sorun yönetimi, bir iletişim metodolojisi ile çalışanlar ve kurumlar arasında çalışma ilişkilerinden kaynaklanan çatışmaların çözülmesi, kurumlardaki çeşitli sorunlara halkla ilişkiler ve iç iletişim süreçlerinin kullanılarak çözüm bulunması, kurumlarda iletişim araçlarından kaynaklanan sorunların çözülmesi, kurumlarda hedeflerin yönetilmesindeki iletişimsel sorunların bertaraf edilmesi, stresin yönetilmesinde çeşitli halkla ilişkiler araçlarının kullanılması, çalışma hayatı dengesinin tesis edilmesi, kurum ve çalışanlar arasındaki psikolojik sözleşmenin yönetilmesi ve sorunların çözülmesi, kurumlarda karşılıklı kazanç ortamının oluşturulması, çalışanların motivasyonlarının yükseltilmesi, kurumlarda atalet sorunlarının ortadan kaldırılması, çalışan memnuniyetinin sağlanması, çalışanların entegrasyonunun ve yönetime katılımının sağlanması, çalışanların çeşitli paydaşlara karşı temsil edilmesi, çalışanlara iletişimsel koçluk ve mentorluk sağlanması ve çalışma hayatı ile ilgili diğer iletişimsel süreçleri kapsayan halkla ilişkiler uygulamalarını içermektedir. Sorun yönetimi insan kaynakları kadar halkla ilişkilerin konusu kapsamına da girmektedir; çünkü çalışanlar ve kurumlar arasında daha esnek ve olumlu ilişkiler oluşturmak isteyen kurumlar bir kurumsal sorun yönetimi sistemi kurmakta ve bu kapsamda çeşitli halkla ilişkiler uygulamalarını stratejik bir biçimde yönetmektedirler. Kurumsal sorun yönetimi, kurum yöneticilerinin, fark oluşturmak ve değer yaratmak adına stratejik bir biçimde yönetmesi gereken bir sahadır. Bu bakımdan, profesyonel yöneticiler, çalışma barışını tesis etmek ve sorunları çözmek adına temsilsel bir yapı oluşturmak durumundadır. Kurum içi iletişimde bütünleşme sağlanması ve çalışanların kendilerini daha doğru ifade edebilmeleri için sorun yönetimi uygulamaları kullanılmaktadır. Çalışanlar iletişimsel açıdan sağlıklı ve sorunların etkin bir biçimde yönetildiği kurumlarda daha yüksek verim elde edebilmekte ve işlerine sevgi ile bağlanmaktadırlar.

There is communications and problematic issues at all of the places where human being exists. One of these places is the “institution”. Institutions are being subject of the several academic studies from different aspects. Today, issues management and public relations practices are being highlighted in institutions; because institutions need issues management and public relations to reach their fundamental targets. Through their issues managementstrategy, employees are getting engaged to their institutions and more productive work atmospheres emerge. Due to employees are one of the most important target group of public relations; issues management is a subject that must be given importance. As a communications tool, issues management includes; several practices to solve conflicts which occur between employees and the institutions that emerge because of working relations/ conditions, to find solutions using public relations and issues management tactics for several problems that occur in institutions, to solve problems that emerges from communications tools in institutions, to eliminate communication problems that occur when the targets are being managed in institutions, also to develop employees via public relations, to make communicative works for making employees to engage their job with love, to make communicative works for retaining and developing talents, to use several communications tools for managing stress, to establish work-life balance, to manage psychological contract between employees and the institutions, to establish win-win atmosphere at the general institutions, to increase motivation of the employees, to abolish lethargy problems from the institutions, to obtain employee satisfaction, to obtain integration and participation of the employees to the management, to represent employees against different shareholders & stakeholders, to obtain communicative coaching and mentoring for the employees and all of the public relations practices that includes other communicative processes. Issues Management is comprised by public relations instead of human resources because the institutions which desire to establish more flexible and positive relations between theinstitution and their employees, establish an issues management system and strategically manage their public relations practices in that context. Issues Management is a field that must be strategically managed by executives of the institution for making a difference and to constitute value. For this reason; executives are expected to establish a representative structure to build connections with their employees. Employees must be represented at the personal and collective level at the institutions. Issues management practices are being used to have integration in internal communication and to make employees express themselves more effectively. Employees can be more productive and integrate their job with love at the institutions which have healthy communications.
Keywords: Communication in industrial relations; Communication in management; Communication in organizations; Çalışan İletişimi; Employee Communications; Halkla ilişkiler; Halkla İlişkiler; Internal Communications; Issues Management; İletişim, Endüstriyel ilişkilerde; İletişim, Örgütlerde; İletişim, Yönetimde; Kurum İçi İletişim; Public relations; Sorun Yönetimi; StrategicCommunications; Stratejik İletişim