Esnek Çalışma Algısı Ölçeği’ninGeliştirilmesine İlişkin Geçerlik veGüvenilirlik Çalışması - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Bu çalışmanın amacı, araştırma görevlilerinin esnek çalışma algılarını ölçmeye yarayan bir ölçekgeliştirmektir. Esnek çalışma, resmi ya da gayri resmi uygulamalar sonucu, zaman ya da mekândaçalışan ya da işveren tarafından gerçekleştirilebilecek değişimleri ifade etmektedir. Ölçeğin geliştirilmesüreci dört aşamadan oluşmaktadır. Öncelikle taslak form hazırlanmıştır. Taslak form uzman görüşünesunularak geçerlilik çalışması yapılmıştır. Ardından pilot uygulama yapılarak, taslak forma son şekliverilmiştir. Son olarak, çalışma grubu üzerine uygulanan taslak forma geçerlilik ve güvenilirlik çalışmasıyapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul İlinde bulunan devlet ve vakıf üniversitelerindeçalışan 445 araştırma görevlisi oluşturmaktadır. KMO değerinin .79 olduğu ve veri setininfaktörlenmeye uygun olduğu gözlenmiştir. Esnek Çalışma Algısı Ölçeği, özdeğeri 1.00’in üzerinde 2faktörden oluşmaktadır. Bu iki faktör İşin Yapısından Kaynaklı Esneklik ve Zamansal Esneklik(Muğlaklık) olarak isimlendirilmiştir. Ölçeğin alt boyutlarından İşin Yapısından Kaynaklı Esneklik içinCronbach alfa değeri .761 ve Zamansal Esneklik (Muğlaklık) için Cronbach alfa değeri .761’dir. Ölçeğintamamı için bulunan Cronbach alfa değeri .774’tür. Çalışma sonucunda elde edilen bulgulardoğrultusunda, geliştirilen Esneklik Ölçeği’nin geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğusöylenebilmektedir.

The aim of this study is to develop a scale to measure the flexibility perceptions of research assistants. Flexible work refers to changes that can be made by the employer or employee in time or space as a result of formal or informal practices. The development process of the scale consists of four stages. First, a draft form was prepared. The draft form was submitted to expert opinion and validity study was conducted. Then, pilot application was made and the draft form was finalized. Finally, the validity and reliability study of the draft form applied on the working group was conducted. The working group of the research consists of 445 research assistants working at state and foundation universities in Istanbul. It was observed that the KMO value was .79 and the data set was suitable for factoring. Flexible Working Perception Scale consists of two factors with an eigenvalue above 1.00. These two factors are called Flexibility from Work Structure and Temporal Flexibility (Ambiguity). The Cronbach’s alpha value for the Flexibility the Structure of Work is .761 and Cronbach's alpha value for Temporal Flexibility (Ambiguity) is .761. The Cronbach alpha value found for the entire scale is .774. In line with the findings obtained as a result of the study, it can be said that the developed Flexibility Scale is a valid and reliable measurement tool.
Validity and Reliability Study for Developing Flexibility Scale