Rekabet avantajı kuramının tanımlanması ve ölçümlenmesi - Gençtürk, F. Esra; Kandemir, Destan; Koç, Özlem Tuba; Demirci, Işıl Ceren (Öneri Dergisi, 2010)
Üstün performans elde etmek için, rakiplere karşı sürdürülebilir avantajlara sahip olmak prensibi günümüz strateji düşüncesinin temelini oluşturmaktadır. Ancak, bu avantajların neler olması gerektiği konusunda sınırlı ve çelişkili bilgiler bulunmaktadır. Bu çalışmada, sürdürülebilir rekabet avantajlarının neler olduğunu ve nasıl elde edildiğini anlamak için kaynak bazlı firma teorisi temel yapı olarak benimsenmiş ve rekabet avantajı literatürü ile sentez edilmiştir. Araştırmamızda rekabetçi avantaj kuramının literatürde belirlenmiş tüm farklı boyutları sunulmuş ve bunları içeren sermaye bazlı üç ana üstünlük tanımlanmıştır. Önerilen çok boyutlu ölçüm modelinin ampirik testi ihracat yapan 184 Türk firmasının verilerine dayanmaktadır. Ön analizlerle psikometrik özellikleri sınanan ölçekler doğrulayıcı faktör analizinde yapısal eşitlik modeliyle test edilmiştir.
Conceptualization and measurement of competitive advantage construct
Keywords: Kaynak Bazlı Firma Teorisi, Rekabetçi Avantaj, Marka Sermayesi, Firma Sermayesi, Dağıtım Kanalı Sermayesi - Resource Based View of the Firm, Competitive Advantage, Brand Equity, Firm Equity, Channel Equity.