Güncel bilgiler işığında kolistin - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Kolistin polipeptid yapısında, gram-negatif bakterilere etkili bir antibiyotiktir ve çoğul dirençli gram-negatif bakterilerin neden olduğu infeksiyonların tedavisinde kullanılır. İntravenöz kolistin kullanımının ciddi nefrotoksisite ve nörotoksisiteye neden olduğu kabul edilmiştir. Bu nedenle dünyanın birçok yerinde neredeyse 20 yıldır kolistin uygulaması terk edilmiştir. Çoğul dirençli gram-negatif bakterilerin ortaya çıkması ve yeni antibiyotiklerin geliştirilmemesi nedeniyle kolistin yeniden önem kazanmıştır. Bu yazıda güncel bilgiler ışığında kolistin kullanımı tartışılmıştır.

Colistin is a polypeptid antibiotic and it is used to treat infections caused by multidrug-resistant gram-negative bacteria. The intravenous use of colistin has been considered to be associated with considerable nephrotoxicity and neurotoxicity. For this reason, the systemic administration of colistin has been abandoned for about 20 years in most areas of the world. The emergence of multidrug-resistant gram-negative bacteria in parallel with the lack of new antibacterial agents led scientists to understand the importance of colistin. In this manuscript the use of colistin has been discussed in the light of current knowledge.
Colistin in light of current data
Keywords: Enfeksiyon Hastalıkları; Mikrobiyoloji