Küreselleşme sürecinde bankacılık sektöründe yapısal dönüşüm - Tunçer, Tuğçe (My University, 2010)
Dar anlamda sermaye hareketlerinin dünyanın geneline yayılması olarak tanımlanabilecek olan küreselleşme, ülkemizde özellikle 1980’li yıllardan itibaren etkisini göstermeye başlamış ve sermaye hareketlerinin serbestleştirilmesi temel ekonomik politika olmuştur. Bankacılık açısından değerlendirildiğinde ise küreselleşmenin etkilerini yabancı bankaların ülkemize girişi veya ülkemizde bankalarla ortaklık yapması şeklinde görebiliriz. Bu açıdan ülkemizdeki bankacılık sektörü incelendiğinde 2000 ve 2001 krizinden sonra önemli gelişmelerin yaşandığını söyleyebiliriz. Krizin ardından bankacılık alanında yürütülen yeniden yapılandırma faaliyetlerinin olumlu sonuçlar vermesi ve bankacılık sektöründe karların giderek yükselmeye başlaması yabancı yatırımcılara cazip gelmiş ya ülkemizde faaliyette bulunan bankaları satın alma yoluna gitmişler ya da ortaklık kurmaya çalışmışlardır. Ekonomik konjonktürün bankacılık sektörü açısından olumlu gelişmesiyle birlikte sektöre yabancı yatırımcıların katılımı her geçen yıl daha da artmıştır. Tüm bu gelişmeler bankacılık faaliyetlerini de etkilemeye başlamış, bankaların aracılık işlevi giderek önem kazanmaya başlamış ve karlılıkları bu işlev üzerinden artmaya başlamıştır. Bankaların topladıkları mevduatı krediye dönüştürme oranları giderek artış göstermiş ve kredi vermek bankalar açısından karlılığın önemli bir faaliyeti olmaya başlamıştır. Kredilerde yaşanan gelişme reel sektörü de etkilemiş ve artan kredi hacminden pay almaya başlamışlardır. Çalışmada küreselleşme kavramı farklı boyutları ile açıklanmaya çalışılmış ve daha sonra bankacılığın tarihçesi küreselleşme kavramı çerçevesinde ele alınmıştır. Bankacılık sektöründe yaşanan yapısal gelişimler rakamlarla açıklanmaya çalışılmış ve bankacılık sektöründeki gelişmelerin reel sektöre ve ülke ekonomisine etkileri incelenmeye çalışılmıştır.

Globalization which can be described shortly as spreading of capital movement on the whole world has started to show the effect after 1980s in our country and liberalization of capital movements has become the basic economic policy. In the terms of banking, globalization shows itself as entering of foreign banks into our country or becoming partner with domestic banks. In this respect when the banking area is examined, we can say that becoming important changes after 2000 and 2001crisises. After the crisis restructuring actions in the field of banking has shown favorable results in our country and the profits which has been earn in this field has gradually started to increase. Because of that, foreing investors prefer to buy the banks which running in our country or become partner with them. Together with positive development of economic conjuncture in terms of banking, participation of foreing investors to this field has increased more and more. All these developments has started to affect banking actions and madiating actions of banks has gradually started to become important and profitability of banks has started to increase. The conversation rate of bank deposits to loans has gradually increased and giving loans has become the one of most important action of profitability. The increasing of loans affect the real economy and it has started to take share in increased loan volume. In this study globalization notion has been worked to explain with different dimensions and the history of banking has been handled as part of globalization notion. Structural developments in the banking field has worked to explain with figures and the effects of devolopments in banking field to real economy and national economy have studied to examine.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Küreselleşme