e-ticaret şirketlerinde muhasebe hesap düzeni ve uygulamaları - Gürleyen, Erhan (My University, 2019)
İçinde bulunduğumuz yüzyılda etkilerini çok yakından hissettiğimiz değişim sürecinin temelinde yatan en önemli faktörler bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelerdir. Telefon, bilgisayar ve internetin yaygınlaşması ile birlikte bireysel olarak yaşam tarzımızın, toplumsal açıdan ise kültürümüzün teknolojinin etkisi altında olduğu görülmektedir. Kuşkusuz bu etkileşim süreci ticaret hayatında işletmelerin faaliyet süreçlerini ve ticaret yapış şekillerini de etkilemektedir. Yaşanan teknolojik gelişmelerin ve internetin yaygınlaşmasının paralelinde ortaya çıkan e-ticaret kavramının hayatımıza girmesi ile birlikte satın alma alışkanlıklarımız değişime uğramıştır.Teknolojik gelişmeler ve e-ticaret olgusu ile birlikte işletmelerin birçok biriminde olduğu gibi muhasebe alanında da yürütülen faaliyetler değişim süreci içerisine girmiştir. Bu çalışmada; e-ticaret şirketlerinin muhasebe hesaplarında dikkate almaları gereken en güncel gelişmeler ve yasal mevzuatlara yer verilmiş olmakla birlikte muhasebe alanında gerçekleştirilen yasal düzenlemelerin teknolojik gelişmelerin sonrasında yürürlüğe girdiği görülmektedir. Çalışmada internet sitesi maliyetleri, tahsilat yöntemleri, satış ve iade işlemleri gibi e-ticaret şirketlerinin karşılaşılabilecekleri özellikli muhasebe işlemleri uygulama örnekleri ile birlikte açıklanmıştır.

In the present century, the most important factors underlying the change process, which we feel very closely, are developments in information and communication technologies. With the spread of telephone, computer and internet, it is seen that our individual lifestyle and social culture are under the influence of technology. There is no doubt that this interaction process affects the business processes and the way of doing business in the trade life. With the introduction of the concept of e-commerce, which emerged in parallel with the technological developments and the spread of the internet, our purchasing habits have changed.With the technological developments and e-commerce phenomenon, the activities carried out in the accounting field as well as in many departments of enterprises have entered into a change process. In this study; although the most recent developments and legal regulations that should be taken into consideration in the accounting accounts of e-commerce companies are included, it is seen that the legal regulations realized in the field of accounting came into force after technological developments. Also, specific accounting transactions that may be encountered by e-commerce companies such as website costs, collection methods, sales and return transactions are explained along with application examples in this study.
Keywords: Accounting; Business; Commerce; e-Commerce; e-Commerce Accounting; e-Ticaret; e-Ticaret Muhasebesi; Elektronik Ticaret Muhasebesi; İşletme; Muhasebe; Tek Düzen Hesap Planı; The Uniform Chart of Accounts; Ticaret