İstanbul’daki hristiyan ve Müslüman mabedlerinde okunan Tevrat, Zebur, İncil ve Kuran-ı Kerim ayetlerinin karşılaştırmalı müzikal analizi - Çiftçi, Muhammed Recai (My University, 2019)
Bu çalışma, İstanbul’daki Hristiyan ve Müslüman mabedlerinde okunan Zebur, İncil ve Kuran-ı Kerim ayetlerinin karşılaştırmalı müzikal analizini içermektedir. İlgili dini grupların okuyucularından Rast, Hüzzam ve Hicaz makamlarında temin edilen okuyuşlar öncelikle notaya alınmıştır. Ardından bilgisayar destekli ses analiz programları kullanılarak icralarda kullanılan perdeler, aralıklar ve bunların arasındaki sent cinsinden mesafeler tespit edilmiştir. Bu şekilde nazari sistemler ile icraların karşılaştırılması amaçlanmıştır. İcralarda bulunan uzayan hecelerdeki melodik yapılar ve sus süreleri de incelendikten sonra ilgili gruplar arasında karşılaştırma ve değerlendirmeler yapılmış, icralar arasındaki benzerlikler ve farklılıklar tespit edilmiştir.

This study consists of a comparative musical analysis of Psalms, New Testament andQuran read in the Christian and Muslim temples in Istanbul.The cantillations recited according to Rast, Hüzzam and Hicaz maqams by the reciters ofrelated religious groups were firstly noted. Then, by using computer aided audio analysisprograms, the tones, intervals used in performances and the distances between them in termsof cents were determined. In this way, it is aimed to compare the theoretical systems andperformances.After examining the melodic structures in the elongated syllables and the silencedurations, comparisons and evaluations had been made between the related groups and thesimilarities and differences between the performances had been determined.
Keywords: Dini yönleri; Islam; Islamic music; İncil; İslam; İslami müzik; İstanbul; Kuran-ı Kerim; Mezmur; Music; Musical Analysis; Müzik; Müzikal Analiz Istanbul; New Testament; Notasyon; Notation; Psalms; Quran; Religious aspects; Turkey; Türkiye