Siber savaşta mütekabiliyet - IŞIKLI, ŞEVKİ (My University, 2022)
Yirminci yüzyılda hızla gelişen yarı iletken teknolojilerin gündelik hayatımıza hızlı bir şekilde entegre olması, bilginin işlenmesi ve yönetiminde kullanılan altyapı değişikliklerini de beraberinde getirmiştir. Bilişim dünyasında gözlemlenen hızlı dönüşümler ve bu dönüşümlerin dünyaya sunduğu yenilikler, bilişim olarak isimlendirilen yeni bir kavramın ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bilişim dünyasında yaşanan gelişmelerin sonucunda toplumun bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanım amaçları çeşitlenmiştir. İnternet ve teknolojik gelişmenin sunduğu bu imkânlar doğrultusunda oluşan, zaman ve mekân sınırlaması olmayan bu sanal dünyaya siber uzay denilmektedir. Küreselleşme ve hızlı teknolojinin beraberinde getirdiği zaman ve mekân kısıtlamasının olmadığı siber uzayda iletişim kolaylığı güvenlik açısından önemli açıkların oluşmasına neden olmakta, siber tehditler ve saldırılara neden olmaktadır. Siber tehditler ve saldırılar, fiziksel altyapı veya internet ağları üzerinden kontrol sistemlerine yapılabilmektedir. Siber saldırılar ülkelerin birbiri arasında olabileceği gibi; bireyler, terör örgütleri veya aktivist örgütlenmelerin terör saldırıları şeklinde de gerçekleşebilmektedir. Ancak her siber saldırı faaliyeti karşısında mütekabiliyet esasına uygun şekilde yanıt vermek mümkün olmayabilir. Bu noktada uluslararası diplomatik arenada maruz kalınan davranışa yönelik benzer yönde karşılık verme esası olarak tanımlanan mütekabiliyet kavramının siber uzayda nasıl karşılık bulacağına dair soru işaretleri ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada ise siber uzay, siber saldırı ve siber savaş kavramları bağlamında siber saldırıların tespit edilmesi ve sorumlulukların isnat edilmesi üzerine genel bir değerlendirme yapılmakta, daha sonra ise siber tehdit ve siber savaş sırasında uygulanması gereken mütekabiliyet esası temel alınarak siber saldırılara nasıl mukabele edileceği ile ilgili tartışmalara yer verilmektedir.

The rapid integration of semiconductor technologies, which developed rapidly in the twentieth century, into our daily lives has brought about infrastructure changes used in the processing and management of information. The rapid developments in information and communication technologies and the innovations these developments offer to the world have led to the emergence of a new concept called informatics. As a result of the developments in the world of informatics, the society's use of information and communication technologies has diversified. This virtual world, which is formed in line with these opportunities offered by the internet and technological development, and has no time and space limitations, is called cyberspace. Ease of communication in cyberspace, where there is no time and space restriction brought about by globalization and fast technology, causes important security gaps and cyber threats and attacks. Cyber threats and attacks can be made against physical infrastructure or control systems over internet networks. Cyber attacks can occur between countries, as well as in the form of terrorist attacks by individuals, terrorist organizations or activist organizations. However, it may not be possible to respond in accordance with the principle of reciprocity in the face of every cyber attack activity. At this point, questions arise about how the concept of reciprocity, which is defined as the principle of responding in a similar way towards the behavior exposed in the international diplomatic arena, will find a response in cyberspace. In this study, a general evaluation is made on the detection of cyber attacks and attribution of responsibilities in the context of the concepts of cyber space, cyber attack and cyber warfare, and then there is a discussion on how to respond to cyber attacks based on the principle of reciprocity that should be applied during cyber threat and cyber warfare.
Keywords: Cyber War; Reciprocity; International Cyber Relations; Cybercrime; Digital Law; Siber Savaş; Mütekabiliyet; Uluslararası Siber İlişkiler; Siber Suçlar; Dijital Hukuk