Okul yöneticilerinin etik davranışlarının öğretmenlerin iş doyumuna etkisi - Çetin, Münevver; Özcan, Kenan (Eğitim Bilimleri Dergisi, 2004)
Eğitim yöneticilerinin, kendilerine verilen yetkileri kullanarak görevlerini yerine getirirken, etik ilkelere bağlı olmaları beklenmektedir. Okul yöneticilerinin etik ilkeleri içselleştirmeleri, okuldaki diğer çalışanları olumlu yönde etkileyerek görevlerinde daha başarılı ve mutlu olmalarına katkı sağlayacaktır. İlköğretim birinci ve ikinci kademesinde çalışan öğretmenlerin görüşlerine göre, okul yöneticilerinin yönetsel ve mesleki etik davranışlarının, öğretmenlerin iş doyumunu nasıl etkilediğini belirlemek amaçıyla yapılan bu araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmaya İstanbul’un beş ilçesinden 210 öğretmen katılmıştır. Bilgi toplama aracı olarak “Okul Yöneticisinin Yönetsel ve Mesleki Etik ölçeği (Pehlivan, 2001:197-190) ve Minaseto İş Doyum Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde yüzde (%), frekans(f), Crosstabs, Tek Yönlü Varyans analizi Etik ölçeği ve etik alt ölçekleri ile iş doyumu ölçeği arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığını belirlemek amacıyla Pearson Corelasyon yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre öneriler geliştirilmiştir.
Keywords: Eğitim yönetimi, Etik, İş doyumu