Kadınların öz-anlayış düzeylerinin cinsel doyumlarına etkisi : beden memnuniyetinin aracı rolü - Yavuz, Rabia (My University, 2020)
anlayış kavramı psikoloji alanyazına girdiği 2003 yılından beri birçok çalışmaya konu olmuştur. Bu kavramın cinsel yaşama etkisine dair çalışmalara daha çok ihtiyaç duyulmasından dolayı kavram cinsel doyum ile ilişkisi bağlamında değerlendirilmiştir. Mevcut ilişkiyi daha iyi anlamak için beden memnuniyeti bu tezin değişkenlerinden bir diğeridir. Bu tez çalışmasında 433 kadın katılımcıdan alınan bilgiler ışığında temelde öz- anlayış ile cinsel doyum arasındaki ilişkide beden memnuniyetinin aracı rolüne bakılmıştır. Bu doğrultuda öncelikli olarak öz-anlayış ile cinsel doyum arasındaki ilişki tespit edildikten sonra beden memnuniyeti ve cinsel doyum arasındaki ilişki analize konu edilmiştir. Veri toplama işlemi sırasında demografik form, Öz-Anlayış Ölçeği (ÖAÖ), Bedeni Beğenme Ölçeği (BBO), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ve kadın katılımcılar için olan Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği (ACYÖ) kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, kadınların öz-anlayış düzeyleri ile cinsel doyum seviyeleri arasındaki ilişkide bedeni memnuniyetinin aracı rolü anlamlı çıkmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular alanyazındaki bulgular eşliğinde tartışılmış ve klinik uygulamalarda kullanılma ihtimali değerlendirilmiştir.

Self-compassion has been a subject of many studies since 2003. Although this concept has been evaluated in the context of many factors, still more studies are needed to explore the relationship with sexual satisfaction. Body appreciation is another variable of this thesis to better understand the relationship between self-compassion and sexual satisfaction. This thesis investigated the mediating role of body appreciation in the relationship between self-compassion and sexual satisfaction based on the data gathered from 433 female participants. First, the relationship between self-compassion and sexual satisfaction was explored. Then, the body appreciation as a mediator between self- compassion and sexual satisfaction was analyzed. For data analysis, the Self-compassion Scale, the Body Appreciation Scale, the Arizona Sexual Experiences Scale and the Beck Depression Inventory were used. Based on the statistical analyses, it was seen that the mediator role of body appreciation was significant in the relationship between self- compassion and sexual satisfaction for women. Findings of this study were discussed with the relevant findings in literature. Finally, possible clinical applications and limits of the study were explored.
Keywords: Beden Algısı; Beden Memnuniyeti; Body Appreciation; Body Image; Cinsel Doyum Self-compassion; Öz-anlayış; Psikoloji; Psikoloji, Klinik; Psychology; Psychology, Clinical; Sexual Satisfaction