Duygusal farkındalık düzeyi ve benlik saygısı arasındaki ilişki üzerine bir analiz - İlgar, Sena (My University, 2024)
Bu tez “Duygusal farkındalık düzeyi ve benlik saygısı arasında bir ilişki var mıdır?” sorunsalından yola çıkılarak hazırlanmış ve gerekli araştırmalar yapılmıştır. Çalışma boyunca yapılan araştırma ve literatür taramasında duygusal farkındalık düzeyi ile benlik saygısı arasında bir ilişki olduğu tespit edilmiş ve bu ilişkinin nasıl oluştuğu kuramsal, kavramsal ve pratik zeminde analiz edilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın teorik çerçevesi, duygu, duyguların nörobiyolojisi, duygusal farkındalık, duygusal zeka ve benlik saygısı kavramlarına odaklanır. Duygusal zeka, bireyin kendi ve başkalarının duygusal durumlarını anlama, yönetme ve uygun şekilde tepki verme yeteneği olarak tanımlanırken, benlik saygısı bireyin kendi değerine ve yeteneklerine duyduğu saygıyı ifade eder. Tezimiz bağlamında incelenen Ters Yüz filminde işlenen duygusal farkındalık ve benlik saygısı arasındaki ilişkiye ilişkin sahnelerin, görsellerin ve karakterlerin tezde ele alınacak duygusal farkındalık ve benlik gelişimi kuramlarıyla örtüşüyor olması beklenmektedir. Araştırma, filmdeki karakterlerin duygusal farkındalık düzeylerini analiz etmek ve bu düzeylerin benlik saygısı ile ilişkisinin kuramsal çerçeveye uyumluluğu tespit etmek için içerik analizi yöntemini ve göstergebilimsel analiz yöntemlerini kullanmayı amaçlar. İçerik analizi ve göstergebilimsel analiz yöntemleriyle filmdeki sahneler, olaylar ve görseller incelenmiş ve analiz edilmiştir.

This thesis is Is there a relationship between emotional level and self-esteem? Based on the problem, it was designed and the necessary structures were built. In the research and literature review conducted throughout the study, it has been determined that there is a relationship between emotional level and self-esteem, and how this relationship occurs is tried to be analyzed on theoretical, fundamental and practical grounds. The theoretical framework of the research focuses on the concepts of emotion, the neurobiology of emotions, emotional awareness, emotional intelligence, and self-esteem. Emotional intelligence is defined as the ability to understand, manage, and appropriately respond to one's own and others' emotional states, while self-esteem expresses the respect an individual has for their own worth and abilities. It is expected that scenes, visuals, and characters depicting the relationship between emotional awareness and self-esteem in the context of our thesis Inside Out Movie align with the emotional awareness and self-development theories to be addressed in the thesis. The research aims to analyze the emotional awareness levels of the characters in the film and determine the compatibility of these levels with self-esteem within the theoretical framework using content analysis and semiotic analysis methods. Scenes, events, and visuals in the film will be examined through content analysis and semiotic analysis methods.
An analysis on the relationship between emotional awareness level and self-esteem
Keywords: Benlik; Benlik Saygısı; Character Analysis; Developmental psychology; Duygsal Zeka; Duygusal Farkındalık; Duygusal zeka; Emotional intelligence; Gelişim psikolojisi; Inside Out Movie; Interpersonal communication; Karakter Analizi; Kişilerarası iletişim; Neurobiology; Nörobiyoloji Emotional Awareness; Self; Self-Esteem; Ters Yüz Filmi