Vergi Usul Kanunu’nda düzeltme kurumu - Bilmen, Mehmet Selim (My University, 2010)
Tarihsel açıdan ciddi bir geçmişe sahip bulunan düzeltme kurumunun amacı vergi hatası bulunan vergilendirme işlemlerinin yargı yoluna gidilmeden idari aşamada çözülmesidir. Anayasal ilkeler bakımından hukuk devleti ilkesi, vergilerin kanuniliği ilkesi, eşitlik ilkesi, hukuki güvenlik ilkesi, hak arama özgürlüğü gibi ilke ve kavramlarla düzeltme kurumunun yakın ilişki içinde olduğu görülmektedir. Düzeltme kurumuna kuramsal açıdan bakıldığında kamu hukuku alanında yer aldığı ve kamu hukukunun diğer çeşitli alanlarıyla ilgili olduğu söylenebilir. Özellikle İdare Hukuku’yla düzeltme kurumu arasında ciddi bir ilişki mevcuttur. Düzeltme işleminin konusunu oluşturan vergi hataları Vergi Usul Kanunu’nun 117 ve 118’inci maddelerinde düzenlenmiştir. Vergi hataları iki şekilde düzeltilebilmektedir. Bunlar re’sen düzeltme ve başvuru üzerine düzeltmedir. Re’sen düzeltmede idare tespit ettiği açık ve mutlak vergi hatalarını re’sen düzeltmektedir. Mükellef de tespit ettiği vergi hatalarının düzeltilmesini vergi dairesinden yazılı başvuruyla isteyebilir. Konumuz olan düzeltme kurumu, mükellef açısından vergi hatalarını yargı yoluna başvurmadan idari aşamada çözme imkanı sağlamaktadır. İdare açısından ise uzun zaman alan vergi davalarına muhatap olmak, tahsilatları geç yapmak veya hiç yapamamak gibi durumları azaltmaktadır. Diğer taraftan yargının iş yükünün artmasını engellemekte ve genel olarak ülke enerjisinin boşa harcanmasını önlemektedir.

Aim of correction in tax law is taxatin process which has tax mistakes have been solved in governing stage. Constitutional principles related to correction in tax law. Correction in tax law is in public law area. Tax mistakes could correct in two ways. Correction by himself and correction by application. Correction in tax law gives an opportunity to taxpayer to correct the tax mistakes in governing stage and also for government.
Keywords: Mali Hukuk; Vergi Hukuku