The EU's and Turkey's policy responses to the Syrian refugee crisis - Şakrak, Denizhan Ege (My University, 2019)
Bu yüksek lisans çalışmasının amacı Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye’nin Suriye Mülteci Krizi’ne yönelik politikalarını incelemektir. Tez, uluslararası toplumun mültecilere karşı sorumlulukları ve göç ve iltica alanındaki Türk-AB politikaları bağlamında AB ve Türkiye tarafından belirtilen temel meseleleri ve problemleri ortaya koymaktadır. Bu çalışma, AB ve Türkiye’nin politikalarının Suriyeli mültecilere etkili çözümler sunmak için yeterli olup olmadığını değerlendirecektir. AB ve Türkiye arasındaki ilişki çok uzun bir geçmişe sahiptir. Bu ilişki zaman zaman olumlu ya da olumsuz olarak etkilenmiştir. Suriye mülteci krizi hem komşu devlet olarak Türkiye’yi hem de uluslararası bir aktör olarak AB’yi etkilemiştir. Bu bağlamda, Türkiye ve AB göç ve iltica politikalarını geliştirmiştir. Ayrıca, Türkiye ile AB arasındaki ilişki Suriye mülteci krizinden çarpıcı biçimde etkilenmiştir. Türkiye ile AB arasındaki ilişkide birçok sorun olsa da, Türkiye-AB ilişkileri her iki aktörün de Suriye mülteci krizini çözümlemek için çaba göstermelerinden ötürü devam etmiştir.

This masters thesis aims to analyze the EU’s and Turkey’s policy responses to the Syrian Refugee Crisis. The thesis introduces the main issues and problems indicated by the EU and Turkey within the context of the responsibilities of international society towards the refugees and Turkish-EU policy responses in the field of migration and asylum. This study will evaluate whether the EU’s and Turkey’s policies are adequate to bring effective solutions for Syrian refugees or not. The relationship between Turkey and the EU has an extremely long history. It has been affected positively or negatively at times. Syrian refugee crisis affected both Turkey, as a neighboring state and the EU as an international actor. In this regard, Turkey and the EU developed their migration and asylum policy. Moreover, the relationship between Turkey and the EU has been dramatically affected by Syrian refugee crisis. Even though there are many problems in the relationship between Turkey and the EU, Turkey-EU relations continued as both actors sought to deal with the Syrian refugee crisis.
Keywords: Atatürk İlkeleriGöçEmek GöçüDış GöçGöçTransit GöçDüzensiz GöçİlticaMülteciSığınmacıCenevre SözleşmesiEk ProtokolArap AyaklanmalarıArap BaharıSuriye Mülteci KriziTürkiye'nin Göç ve İltica PolitikasıAB'nin Göç ve İltica PolitikasıGöç ve İltica PolitikasıSosyal KonstrüktivismKimlik GüvenlikPolitika YanıtıAçık-Kapı PolitikasıGeçici KorumaŞartlı MülteciGeri Kabul AnlaşmasıAB-Türkiye BildirisiTürkiye-AB Ortak Eylem Planı Atatürk's PrinciplesMigrationLabor Migration EmigrationImmigrationTransit MigrationIrregular MigrationAsylum Refugee Asylum-seeker Geneva ConventionAdditional ProtocolArab Uprisings Arab Spring Syrian Refugee Crisis Turkey's Migration and Asylum Policy the EU's Migration and Asylum Policy Migration and Asylum PolicySocial Constructivism Identity Security Policy ResponseOpen-door policyTemporary ProtectionConditional RefugeeReadmission Agreement EU-Turkey Statement EU-Turkey Joint Action Plan