Türkiye'nin çatışma bölgelerine yönelik insani yardım politikaları : Suriye örneği - Şahin, Hüseyin (My University, 2019)
ÖZETTÜRKİYE’NİN ÇATIŞMA BÖLGELERİNE YÖNELİK İNSANİ YARDIM POLİTİKALARI: SURİYE ÖRNEĞİ Soğuk Savaş ve Soğuk Savaş sonrası dönemde devletlerin insani yardım politikaları farklı bağlam ve amaçlarla ortaya çıkmıştır. Fakat insani yardımın önemli bir dış politika aracına dönüştüğü ve dış yardım kavramının daha fazla önem kazandığı görülmektedir. Türk dış politikasında da genel olarak dış yardımların özel olarak insani yardımların öneminin giderek arttığı ve bu alanların önemli bir dış politika araçlarına döndükleri gözlenmektedir.Türk dış yardım stratejisi, Türkiye’nin sosyal, kültürel, politik ve ekonomik nüfuzunu, yoksulluk, çatışma ve doğal afetlerden zarar gören diğer ülkelere ve özelliklede komşu ülkelere yaymayı hedeflememektedir. Türk insani yardım deneyimlerine bakıldığında, devam eden çatışmalardan, iç savaştan zarar gören Ortadoğu ülkelerine yönelik Türk dış yardım stratejisinin insani değerlere dayandığı inkâr edilemez. Bu nedenle, bu çalışmada, dış yardım araçlarını etkin bir şekilde kullanan Türkiye’nin ve Türk devletinin önemli kamu kurumları olarak sahada etkin olan seçili kamu kurumlarının yapmış oldukları faaliyetler ve başlıca uygulamalar ayrıntılı bir şekilde ele alınmış olup insani yardımı motive eden temel kaynaklar anlatılmıştır. Ayrıca Türkiye’nin insani yardımlarını son zamanlarda artan oranlarda artırarak, dünyanın her bir yerine yapmasının sebepleri ayrıntılı bir şekilde ortaya konulmuştur.

ABSTRACTHUMANITARIAN AID POLICY FOR TURKEY'S CONFLICT REGION: SYRIA EXAMPLEThere is no wrong to claim that in the Cold War era and Post-Cold War era, states “humanitarian intervention policies have transformed from the behaviours of the hard powers the soft power instruments. Looking from this point, it would be seen that foreign aid concept is gained more importance in states” foreign policies. As a humanitarian intervention tool, foreign aid is playing a significant role in Turkish foreign policy in order to gain more space in international politics. However, Turkish foreign aid strategy is not aiming at spreading its political or economic penetration on other countries suffering from poverty, conflicts and natural disasters. Looking at Turkish humanitarian intervention experiences, it cannot be denied that Turkish foreign aid strategy towards the Middle East countries suffering from ongoing civil war is based on the humanitarian values. Therefore, in this study, it has been aimed at focusing on the Turkish foreign aid strategy, and the institutions playing a significant role in Turkish humanitarian intervention by using foreign aid’s instruments.
Keywords: Dış yardım International conflict; Economic policy; Ekonomi politikası; Foreign aid; Humanitarian ıntervention; İnsani yardım; Middle East; Orta Doğu; Turkey; Türkiye; Uluslararası çatışma