Investigating sustainable supply chain management practices and performance : an empirical analysis from food industry - Gündoğdu, Gizem (My University, 2021)
Dünya çapında çevresel kaygıların hızla artması nedeni ile sürdürülebilirlik konusu şirketlerin çevresel performanslarını arttırarak ekonomik karlılıklarını ve rekabet avantajlarını korumak içinkullanılan önemli bir yaklaşım olarak ortaya çıkmıştır. Sürdürülebilirlik kavramının önemi dünya çapında artarken şirketler çevresel sorumlulukları kapsamında yeşil tedarik zinciri yönetimi uygulamalarını benimsemeye başlamıştır. Yeşil tedarik zinciri yönetimi uygulamaları gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde araştırılmış olmasına rağmen bu uygulamaların benimsenmesi hakkında henüz yeterli bilgiye ulaşılamamıştır. Araştırmamızın amacı Türkiye’deki gıda endüstrisinde yeşil tedarik zinciri yönetimi uygulamalarının şirketin çevresel, ekonomik, operasyonel ve sosyal performansı üzerindeki etkileriniaraştırarak literatüre ve iş hayatına katkı sağlamaktır. Bu doğrultuda yeşil tedarik zinciri yönetimi Dünya çapında çevresel kaygıların hızla artması nedeni ile sürdürülebilirlik konusu şirketlerin çevresel performanslarını arttırarak ekonomik karlılıklarını ve rekabet avantajlarını korumak içinkullanılan önemli bir yaklaşım olarak ortaya çıkmıştır. Sürdürülebilirlik kavramının önemi dünya çapında artarken şirketler çevresel sorumlulukları kapsamında yeşil tedarik zinciri yönetimi uygulamalarını benimsemeye başlamıştır. Yeşil tedarik zinciri yönetimi uygulamaları gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde araştırılmış olmasına rağmen bu uygulamaların benimsenmesi hakkında henüz yeterli bilgiye ulaşılamamıştır. Araştırmamızın amacı Türkiye’deki gıda endüstrisinde yeşil tedarik zinciri yönetimi uygulamalarının şirketin çevresel, ekonomik, operasyonel ve sosyal performansı üzerindeki etkileriniaraştırarak literatüre ve iş hayatına katkı sağlamaktır. Bu doğrultuda yeşil tedarik zinciri yönetimi uygulamalarının firma performansı üzerindeki etkisini anlamak için, mevcut literatür taranarak araştırma modeli geliştirilmiştir. Bu çalışma kapsamında gıda endüstrisi boyunca çeşitli firmalarda tedarik zinciri profesyoneli olarak çalışan 180 kişiden toplanan anket verilerinden faydalanılmıştır.Literatür taramasına dayanılarak altı hipotez öne sürülmüş olup anket sonuçları SPSS üzerinden faktör analizi kullanılarak analiz edilmiştir. İçinde bulunduğumuz salgın hastalık (Covid-19) sebebi ile anket internet üzerinden uygulanmış ve salgın hastalık sebebi ile 180 kişiye ulaşıldıktan sonra anket kapatılmıştır. Araştırma sonucunda yeşil tedarik zinciri yönetimi uygulamalarının Türk firmalarınca benimsenmesinin henüz emekleme aşamasında olduğu halde şirket performansı üzerinde olumlu yönde etkili olduğu görülmüştür.

Sustainability can be considered as a mindset that permits companies boost their profitability and competitive advantage by improving environmental performance. Eco-responsible consideration gained worldwide importance along the industries. To form their desired environmental behavior organizationsare striving to accept GSCM practices. Up to now, GSCM and its application was tried to explain along different countries, but still it is needed more information about GSCM practices. The purpose of the study is to have a hand in empirical investigation pertaining the impact of GSCM practices on environmental, economic, operational, and social performance along the organizations from the supply chain manner for food industry. To understand outcomes of GSCM practices along corporate fulfilment an assessed model were developed by making use of previous studies based on extant literature. 180 supply chain management employees’ answer was used from different firms within the internet survey. Making use of the previous investigations, 6 suggestions were outlined and tested during study. To evaluate these 6 suggestions, 58 items were utilized. On-line survey applied and analyzed using SPSS as a quantitative research.With an employment of survey methodology, our exploration worked on GSCM practices and performance outcomes referencing food producers in Turkey. Making use of factor analysis, five GSCM dimensions were analysed: ECO, IEM, GP, IR, and CC. As a conclusion it can be said that GSCM practices play role for getting boosted outcomes for any organization. It was concluded that the acceptance of GSCM practices by Turkish companies is in their beginner stages now, it means sustainability mindset isn’t created as expected among companies. Results of our evaluation outlined that application of GSCM practices for environmental protection haspositive impact for firm performance. Also, our report outlined that investment recovery and innerenvironmental management have crucial positive impacts on economic, environmental and socialoutcomes while cooperation with customers has positive effect on environmental and operationaloutcomes. The results outlined that both IR and IEM significantly impact firm performance. The results further show that GSCM practices have positive impact on the environmental performance as well as economic, operational and social performance.
Keywords: Business; çevresel performans; çevresel sürdürülebilirlik; economic performance; ekonomik performans; environmental performance; environmental sustainability; factor analysis; faktör analizi; GSCM; GSCM practices; İşletme; operasyonel performans; operational performance; social performance; sosyal performans; Supply chain management; survey; Turkey; Yeşil tedarik zinciri yönetimi; yeşil tedarik zinciri yönetimi uygulamaları